Το μυστικό υπόγειο της βίλας Δρακοπούλου

Βίλα Δρακοπούλου_από Λεωφ Ηρακλείου

Η βίλα Δρακοπούλου τον Αύγουστο του 2012.

Έχουν και τα Πατήσια τον αστικό μύθο τους. Πλέκεται γύρω από την άλλοτε πανέμορφη βίλα Δρακοπούλου και το μεγάλο κτήμα που την περιβάλλει.
Όταν το αρχοντικό σπίτι ήταν στα μεγαλεία του, έλεγαν κάποιοι περίοικοι ότι τις νύχτες έβλεπαν σκιές να εμφανίζονται και να τις καταπίνει η γη ή να ξεπροβάλλουν απ’ το πουθενά και να χάνονται. Πάντα από το ίδιο σημείο του μεγάλου κήπου. Παρ’ όλο που έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ο ιδιοκτήτης πέθανε και το σπίτι εγκαταλείφθηκε, υπάρχουν ακόμα μερικοί που βεβαιώνουν ότι έτσι γινότανε.
Οι ερευνητές του παράδοξου της ομάδας Παυσανίας κατέβηκαν στα σπλάχνα του παλιού αρχοντικού και το επιβεβαίωσαν. Ναι, έτσι γινότανε!

Πίσω από μια ντουλάπα βρήκαν ένα κατηφορικό πέρασμα που οδηγούσε στο υπόγειο σε μια βαριά σιδερένια πόρτα. Η πόρτα άνοιγε μόνον από τη μεριά του σπιτιού. Πίσω της βρισκόταν ένα δωμάτιο και μετά ένας υπόγειος διάδρομος που με μια κάθετη σκάλα έβγαζε σε κάποιο σημείο του μεγάλου κήπου. Έτσι αυτοί που έβγαιναν φαίνονταν σαν να ξεφύτρωσαν απ’ το πουθενά. Για τους εραστές του μυστηρίου, που ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται κάτω από τα μεταλλικά καπάκια, σημειώνω ότι το άνοιγμα στον κήπο σκεπαζόταν από ένα τέτοιο μεταλλικό καπάκι.
Δεν ξέρουμε και δεν θα μάθουμε γιατί φτιάχτηκε αυτό το υπόγειο πέρασμα, ποιοι το μεταχειρίζονταν, πότε και για ποιον σκοπό. Ξέρουμε όμως πως η Αθήνα, όπως και η Θεσσαλονίκη, διαθέτει πλούσιο ιστό υπόγειων περασμάτων που έχουν γεννήσει πολλούς αστικούς μύθους.

Προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν για σύγχρονες συνωμοσίες, παρασκήνιο και διαπλοκές να επισκεφθούν το μπλογκ Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου.
Όσο για τα μυστικά των υπογείων της έπαυλης, ας τ’ αφήσουμε να κοιμούνται κάτω από τα αποκαΐδια του τρίτου εμπρησμού.

τρίτος εμπρησμός 2-7-2014 Επιτροπή κατοίκων για το κτήμα Δρακοπούλου 4

Η βίλα Δρακοπούλου εντελώς κατεστραμμένη  μετά τον τρίτο εμπρησμό στις 2 Ιουλίου 2014. Η φωτογραφία είναι από το μπλογκ Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου.

Σχολιάστε