Οδός Γιαν Σματς

3708_131656390319146_1843583474_n.jpg

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1946 η οδός Βουκουρεστίου μετονομάστηκε σε οδό Στρατάρχου Γιαν Σματς. Κατά την επίσημη τελετή αποκαλύφθηκε η εντοιχισμένη πινακίδα στη γωνία με την οδό Τσώρτσιλ (τη Σταδίου ντε!).

Ο Γιαν Σματς ήταν ένα ρατσιστόμουτρο που κυβερνούσε τη Νότια Αφρική με τον τίτλο του πρωθυπουργού της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης και τον οποίο λιβανίζαμε ως μεγάλο φιλέλληνα. Η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη έτρεφε ιδιαίτερη και πολυσυζητημένη συμπάθεια στο πρόσωπό του από τον καιρό της Κατοχής που το μεγαλύτερο μέρος του το είχε περάσει μετά της οικογενείας της στη Νότια Αφρική.

Εκεί γεννήθηκε η πριγκίπισσα Ειρήνη και ο Γιαν Σματς έγινε νονός της. Κι ενώ ο ΟΗΕ καταδίκασε τις ρατσιστικές μεθόδους που εφάρμοζε ο στρατάρχης στη Νότια Αφρική, εμείς το 1954 στήσαμε την προτομή του στο ισόγειο της Ελληνικής Βουλής με πρωτοβουλία του βασιλιά Παύλου (του μπαμπά του Κοκού) και έξοδα των Ελλήνων ομογενών.

«Γιαν Κρίστιαν Σματς. Τον φιλόσοφον κυβερνήτην και της δικαιοσύνης υπέρμαχον εκ των ιδίων ανήγειραν οι κατά την Νότιον Αφρικήν Έλληνες, 1950».

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μετονομασία της, το 1961, η Βουκουρεστίου ξαναπήρε το όνομά της. Η προτομή του Γιαν Σματς έμεινε στην Ελληνική Βουλή σαράντα χρόνια. Πρώτα έπεσε το απαρτχάιντ και εκλέχθηκε ο Νέλσον Μαντέλα στη θέση του προέδρου της Νότιας Αφρικής και ύστερα απομακρύναμε εμείς την προτομή, εν έτει 1994!

Στα παλιά χρόνια η Βουκουρεστίου λεγόταν Αγχέσμου. Γωνία Σταδίου και Αγχέσμου ήταν το τσιγαράδικο του Λέρτα, το πρώτο κατάστημα που κατασκεύαζε και πουλούσε έτοιμα τσιγάρα. Μέχρι τότε τα τσιγάρα ήταν στριφτά.

from athensville blogspot.jpeg
Ο χάρτης είναι από το athensville.blogspot.gr

Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι η Σταδίου είχε μετονομαστεί σε Τσώρτσιλ, η Πανεπιστημίου σε Βενιζέλου, η Ακαδημίας σε Ρούζβελτ και η Λυκαβηττού σε Μακένζι Κινγκ. Οι μετονομασίες των κεντρικών δρόμων δεν είχαν τύχη με τους Αθηναίους, οι οποίοι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τα παλιά ονόματα, μέχρι που επανήλθαν και επίσημα. Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να τιμά τον πρωθυπουργό του Καναδά Μακένζι Κινγκ.

Σχολιάστε