Η Τελεφούνκεν, ο Μέρκελ, ο Γκέμπελς και το δίκτυο κατασκόπων

Η Τελεφούνκεν, του εν πολλαίς αμαρτίαις γηράσαντος γερμανικού συγκροτήματος AEG-Telefunken-Siemens, αρχίζοντας από την πρωτοχρονιά του 1937, κυκλοφόρησε μία σειρά διαφημίσεων των ραδιοφώνων Τελεφούνκεν, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ακρόπολις. Η πρωτοτυπία τους, για την εποχή, ήταν ότι πρωταγωνιστούσε ένα κεντρικό πρόσωπο, ο λάτρης της μουσικής και του ραδιοφώνου κύριος Φίλος Φιλόμουσος.

Telefunken Ακρόπολις 1937

Πάντα στα σκίτσα ψάχνω την υπογραφή και προσπαθώ να βρω το όνομα του καλλιτέχνη. Η υπογραφή του δημιουργού αυτών των καλοφτιαγμένων σκίτσων, δεν βοηθάει να καταλάβουμε το όνομά του.

Telefunken 1937, υπογραφή

Οι διαφημίσεις αυτές δημοσιεύτηκαν το 1937, προτού ιδρύσει η εταιρεία δικό της κατάστημα στην Ελλάδα κι έναν χρόνο πριν από την άφιξη του χερ Ρολφ Μέρκελ, ο οποίος ήρθε για να στελεχώσει το ελληνικό παράρτημα. Το κατάστημα της Τελεφούνκεν άνοιξε στην οδό Πανεπιστημίου, δίπλα στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, παρακαλώ.

Telefunken Ακρόπολις 1939
1939

Τα περί στελέχωσης ήταν μούφα. Με το που ήρθε, ο Μέρκελ άρχισε αμέσως τα ταξίδια σε Κύπρο, Μάλτα και αραβικές χώρες, δήθεν για την προώθηση των εξαγωγών της εταιρείας. Στην πραγματικότητα η αποστολή του ήταν να οργανώσει δίκτυο κατασκοπείας.


Με την ευκαιρία, ας σημειώσουμε ότι η ΤΕΛΕΠΟΛ Α.Ε. που είχε τη γενική αντιπροσωπεία των ραδιοφώνων Τελεφούνκεν για όλη την Ελλάδα, δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Βουλπιώτη, ο οποίος ζούσε στη Γερμανία, είχε άριστες γνώσεις ψυχολογίας και τεχνολογίας και διατηρούσε άριστες σχέσεις με το ναζιστικό καθεστώς. Ήρθε στην Ελλάδα το 1937 ή 1938 ως γενικός πληρεξούσιος της μητρικής εταιρείας, ευνοούμενος του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, και ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών. Η τηλεόραση είναι ακόμα μακριά, ωστόσο ο Χίτλερ του είχε αναθέσει να ερευνήσει τη δύναμη της τηλεόρασης ως μέσο χειραγώγησης του πλήθους. Επί Κατοχής έγινε γενικός διευθυντής της ΑΕΡΕ (Ανώνυμη Ελληνική Ραδιοφωνική Εταιρεία). Ήταν ο ιδρυτής της ΑΕΤΕ (Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) και ο βασικός συντελεστής της ίδρυσης των αλήστου μνήμης Ταγμάτων Ασφαλείας – γι’ αυτό και τον πρώτο καιρό τους ταγματασφαλίτες τους έλεγαν βουλπιώτηδες.
Πηγή και περισσότερα 


Στις 30 Μαρτίου 1939 ο Γκέμπελς ξανάρθε στην Αθήνα (είχε έρθει και το ’36), σ’ ένα ταξίδι αστραπή, δήθεν αναψυχής.

Γκέμπελς στην Αθήνα, 31-3-1939
31 Μαρτίου 1939

Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης και προσωπικός του φίλος Κώστας Κοτζιάς, έγινε δεκτός από τον Γεώργιο τον Β’ στα ανάκτορα, συναντήθηκε με το διαδοχικό ζεύγος Παύλο και Φρειδερίκη, γευμάτισε με τον παλιό του γνώριμο, εθνικό κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά…

… και επισκέφθηκε την οικογένεια Μέρκελ.

Ο Γκέμπελς στο σπίτι της οικογένειας Μέρκελ, 1939
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε την 1 Απριλίου 1939 στη Βραδυνή και η λεζάντα της έλεγε: «Το χαριτωμένο κοριτσάκι του κ. Μέρκελ, του Γερμανού διευθυντού της Τελεφούνκεν, προσφέρει άνθη εις τον κ. Γκαίμπελς».

Ξεκουμπίστηκε την 1η Απριλίου για τη Ρόδο, που τότε τελούσε υπό ιταλική κατοχή. Τον συνόδευσε ο Μέρκελ και συναντήθηκαν με τους Άραβες που είχε στρατολογήσει, με σκοπό να οργανώσουν αντιβρετανικές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες.

Κάποια στιγμή η δράση του Μέρκελ έγινε αντιληπτή από την ελληνική αντικατασκοπεία και τον εξωπέταξαν από την Ελλάδα. Πήγε στην Τουρκία, πάλι ως στέλεχος της Τελεφούνκεν, όπου συνέχισε τα ίδια. Βούντερμπαρ!

Είναι πολύ φυσικό ν’ αναρωτιόμαστε αν ο Ρολφ Μέρκελ είχε συγγενική σχέση με τον Ούλριχ, τον πρώτο σύζυγο της σημερινής καγκελαρίου, και γιατί εκείνη κράτησε το επώνυμό του μετά τη λύση του γάμου τους. Μέχρι να μάθουμε χειροπιαστές πληροφορίες, καλυπτόμαστε από την παροιμία «πάστορα παιδί, διαόλου εγγόνι».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s