Ασπρό, όπως λέμε Ασπρόπυργος

ΑΣΠΡΟ_Ελευθερία 20-09-1953 copy.jpg

Η δεκαετία του ’30 σήμαινε για τον τόπο μας πτώχευση, ανεργία, κατεστραμμένες σοδειές, απερίγραπτη φτώχεια, πείνα και δυστυχία. Μια ομάδα, που ιδεολογικά πρόσκειται στο κομουνιστικό κόμμα, ιδρύει τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Ασπροπύργου. Τα μέλη σύντομα αυξάνονται και από μερικές δεκάδες που ήταν το 1936, που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός, έχουν φτάσει τα 400 στις παραμονές του πολέμου. Παράλληλα αυξάνεται και το ζωικό κεφάλαιο.

Τον Οκτώβριο του 1951 ο Συνεταιρισμός ιδρύει το πρώτο συνεταιριστικό εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος στην Ελλάδα, το Ασπρό. Το γάλα Ασπρό προέρχεται αποκλειστικά από τις αγελάδες των μελών του Συνεταιρισμού.

Το εργοστάσιο παράγει επίσης γιαούρτι και παγωτά. Απασχολεί 100 μόνιμους εργαζόμενους. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο, που φτιάχνονται τα παγωτά, προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό.
Από το 1985 η παραγωγή μειώνεται και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Στις 30 Μαρτίου του 1990 σταματάει η λειτουργία του εργοστασίου και, τέσσερις μήνες αργότερα, το ακίνητο περνάει σε άλλα χέρια. Σήμερα στεγάζει το εργοστάσιο παγωτών Bonito.


Σχολιάστε