Η Επίσκεψις από την Τρίγλια

Η Επίσκεψις είναι μια εικόνα 700 και πλέον χρόνων, φτιαγμένη με την ακριβή τεχνική του ψηφιδωτού σε κάποιο αυτοκρατορικό εργαστήρι της Πόλης τον 13ο αιώνα. Την έφεραν από τη Μικρασία στην Ελλάδα, πολύτιμο κειμήλιο, οι πρόσφυγες από την Τρίγλια.

Πώς βρέθηκε στην Τρίγλια; Κάποιοι λένε πως την είχε βρει κάποιος Τούρκος και την παρέδωσε στους Τριγλιανούς. Άλλοι, πάλι, λένε πως την έφερε η θάλασσα και την απόθεσε στην αμμουδιά.
Η εικόνα τοποθετήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, που έμεινε γνωστή ως Αγία Επίσκεψη και ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Τρίγλιας μέχρι το 1895 που κάηκε. Τότε, η Επίσκεψις μαζί με άλλα κειμήλια που σώθηκαν στεγάστηκαν στο παρεκκλήσι που χτίστηκε μετά τη φωτιά.

Στον μεγάλο ξεριζωμό οι Τριγλιανοί πήραν μαζί τους το ιερό κειμήλιο.

Η εικόνα δωρίστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με ημερομηνία απόδειξης παραλαβής: 16 Φεβρουαρίου 1925, όπου και εκτίθεται με τα «Κειμήλια Προσφύγων».

Ο Καπετάνιος
Ο Καπετάνιος, που αναφέρεται στην αφήγηση, ήταν ο Φίλιππος Καβουνίδης, εφοπλιστής από την Τρίγλια και εξ αγχιστείας συγγενής του Σμύρνης Χρυσόστομου (είχε παντρευτεί την αδελφή του Αικατερίνη Καλαφάτη). Καταδικάστηκε σε θάνατο από την οθωμανική κυβέρνηση, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί μετέφερε στην Ελλάδα με τα καράβια του Ρωμιούς Μικρασιάτες, για να μην πολεμήσουν με τον τούρκικο στρατό. Λόγω της καταδίκης του, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελλάδα και μετέφερε την έδρα της δραστηριότητάς του στο Πειραιά. Τον Αύγουστο του 1922 με το καράβι του Βιθυνία, έσωσε χιλιάδες ψυχές από την Τρίγλια και τα γειτονικά χωριά.

Η Τρίγλια
Η Τρίγλια, εξελληνισμένη από τα αρχαία χρόνια και κατόπιν θέρετρο των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, προσαρτήθηκε στα οθωμανικά εδάφη το 1320. Παρ’ όλο που ήταν ένας οικισμός, φιλοξενεί πολλά θρησκευτικά κτίρια που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα και δείχνουν ότι ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στα βυζαντινά χρόνια.
Αναπτύχθηκε χάρη στις ονομαστές ελιές της και στο λάδι της, δυο προϊόντα που ήταν περιζήτητα. Τα καράβια της τα μετάφεραν στην Πόλη και σε άλλα λιμάνια. Οι Τριγλιανοί ασχολούνταν επίσης με την παραγωγή μεταξιού, κρασιού και με το ψάρεμα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η Τρίγλια μετρούσε 1.500 ελληνικές οικογένειες.

Η Τρίγλια σήμερα
Το 1980, η Τρίγλια ανακηρύχθηκε σε προστατευόμενη περιοχή και δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτηρίων.


Σχολιάστε