Ραδιόφωνα αγορασμένα και δηλωμένα

Telefunken ραδιόφωνο 5-1-1940
1940

Μιλήσαμε τις προάλλες για την Τελεφούνκεν και τον Ρολφ Μέρκελ, τον κατάσκοπο, δήθεν διευθυντή του ελληνικού παραρτήματος. Ας μείνουμε για λίγο ακόμα στο προπολεμικό ραδιοφωνικό κλίμα.
Όταν η κοπέλα της διαφήμισης λέει «Ένα Τελεφούνκεν» εννοεί ένα ραδιόφωνο αυτής της μάρκας. Το δώρο ήταν πράγματι ανέλπιστο, γιατί το ραδιόφωνο ήταν ακριβό και απλησίαστο για τους περισσότερους Έλληνες.
Κρίνοντας από τις διαφημίσεις των εφημερίδων, προπολεμικά κυκλοφορούσαν αρκετές μάρκες ραδιοφώνων, που έρχονταν από το εξωτερικό: Φίλιπς (η Φίλιπς ήταν η μόνη ξένη εταιρεία που γραφόταν και με ελληνικούς χαρακτήρες), RCA, Emerson, Pilot, His master’s voice, Lorenz. Ήταν ραδιόφωνα με λυχνίες, ογκώδη, που λειτουργούσαν κυρίως με ρεύμα, αλλά και με μπαταρία. Ανάλογα με τις λυχνίες που είχαν και με τα κύματα που έπιαναν καθοριζόταν η τιμή τους. Τα ραδιόφωνα που έπιαναν βραχέα, μεσαία και μακρά ήταν ακριβότερα.

 

 

Στον ανταγωνισμό μπήκαν και Έλληνες κατασκευαστές, με ραδιόφωνα όπως τα Ορφεύς και Ελβίρα.

Ελβίρα 1940
1940

Ας δούμε λίγο τις τιμές
Τα πανηλεκτρικά ραδιόφωνα Φίλιπς πουλιόταν με δόσεις 600 δραχμών τον μήνα, αλλά η καταχώριση δεν έλεγε μετά από πόσες δόσεις γινόταν η εξόφληση.

Φίλιπς 1931
1931

Ένα ραδιόφωνο Φίλιπς 5 λυχνιών και όλων των κυμάτων στοίχιζε 7.000 έως 8.000 δραχμές. Ένα Emerson ρεύματος όλων των κυμάτων 6.200, ενώ ένα Emerson βραχέων και μεσαίων με μπαταρία 9.800 δραχμές. Αντίστοιχα ένα ελληνικό ραδιόφωνο Ελβίρα μεσαίων κυμάτων στοίχιζε 2.800 δραχμές, ενώ όλων των κυμάτων 4.500 δραχμές.

Μετά την αγορά, ο ιδιοκτήτης δήλωνε το ραδιόφωνο στην αρμόδια υπηρεσία. Όλα ανεξαιρέτως τα ραδιόφωνα σπιτιών, καταστημάτων, αυτοκινήτων, πλοίων έπρεπε να είναι δηλωμένα, για να πληρώνεται ο σχετικός φόρος.

λαθραία ραδιόφωνα 1936
Αγγελία του 1936. Ύστερα από την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, το 1938, αρμόδια για τα ζητήματα τα σχετικά με ραδιόφωνα ήταν η Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού.

Στον καιρό της Κατοχής, τα ραδιόφωνα δηλώθηκαν υποχρεωτικά, καταγράφηκαν και χορηγήθηκαν ειδικές άδειες στους κατόχους. Ένα αδήλωτο ραδιόφωνο μπορούσε να δημιουργήσει άσχημα μπλεξίματα στον απείθαρχο ιδιοκτήτη.

δήλωση ραδιοφώνων Οκτώβριος1941
Οκτώβριος 1941

Θα θυμάστε τη σκηνή από την καταπληκτική ταινία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, τον σατιρικό εφιάλτη «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» που οι ένοικοι της αυλής έχουν ένα αδήλωτο ραδιόφωνο κρυμμένο στο πηγάδι· το ανεβάζουν για ν’ ακούσουν με προφύλαξη τις ειδήσεις και μετά το ξανακατεβάζουν.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s