Μακαρόνια Μέλισσα – νοστιμιά με ιστορία

Εδώδιμα-αποικιακά στο χωριό
Το 1920, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας Κίκιζα, άνοιξαν μπακάλικο σε πολυσύχναστο σημείο του χωριού τους, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Χρυσωρυχείο!

Το μπακάλικο στο χωριό. Η Μάσκλινα, σήμερα Ελαιοχώρι Αρκαδίας, ήταν κεφαλοχώρι, διέθετε σταθμό Χωροφυλακής, ταχυδρομείο, σαμαρτζίδικα, πεταλωτήρια, ταβέρνες, λιοτρίβια και συγκέντρωνε πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές.
(Φωτο: από το publishing.gr)

Μεγαλομπακάλικο στην πρωτεύουσα – Στου Κίκιζα
Σε πέντε χρόνια, ο μεγαλύτερος αδερφός πήγε στην πρωτεύουσα και άνοιξε κατάστημα τροφίμων στον Κολωνό, Λένορμαν και Παλαμηδίου γωνία. Σε λίγο καιρό τον ακολούθησαν τα δέκα από τ’ αδέρφια του. Δώδεκα ήταν συνολικά. Το στερνοπούλι της οικογένειας, ο Αλέξανδρος, έμεινε πίσω, αλλά θα εμφανιστεί δυναμικά στη συνέχεια. Ρίχτηκαν όλοι μαζί στη δουλειά και το παντοπωλείο έγινε μια μεγάλη επιχείρηση με πολλούς υπαλλήλους και δύο ταμειακές μηχανές. Προπολεμικό μπακάλικο με ταμειακές μηχανές; Ούτε στας Ευρώπας!

Η Πανελλήνιος Αγορά Τροφίμων των αδελφών Κίκιζα, στον Κολωνό. Η φήμη του μαγαζιού ήταν τόσο μεγάλη, που το όνομά του έγινε σημείο αναφοράς της περιοχής. Όταν έλεγαν «Στου Κίκιζα», εννοούσαν Λένορμαν και Παλαμηδίου γωνία. Τα πέριξ του μαγαζιού ήταν «η γειτονιά του Κίκιζα». Ακόμα και η στάση του τραμ, ανεπίσημα, ήταν η στάση του Κίκιζα.
(Φωτο: από το publishing.gr)

Ο κυλινδρόμυλος και τα μακαρόνια
Οι Κικιζαίοι, που εκτός από το παντοπωλείο, είχαν μία ποτοποιία και έναν κυλινδρόμυλο, έκαναν ένα σημαντικό επιχειρηματικό βήμα.

1938

Συμφώνησαν με το μακαρονοποιείο «Δήμητρα» να παράγει μακαρόνια, που θα πουλιόνταν στο κατάστημά τους, με τη δική τους φίρμα. Στη συνέχεια, το 1938, τη μακαρονοποιία ανέλαβε ο Αλέξανδρος.

(Από το publishing.gr)

Αναφέρουμε ξεχωριστά τον Αλέξανδρο, γιατί το δικό του όνομα είναι που συνδέθηκε με τα μακαρόνια.

(από το melissa.gr)

Μακαρόνια Μέλισσα
Μετά τον πόλεμο, το 1947, ο Αλέξανδρος, μαζί με έναν από τους αδερφούς του, ίδρυσε τη ΒΕΖΑΚ (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα) στη Λεωφόρο Κηφισού, στο τέρμα Κολοκυνθούς. Όταν κράτησε μόνος το τιμόνι της επιχείρησης, το 1954, δημιούργησε την επωνυμία Μέλισσα, που ήταν σαφώς πιο εμπορικό όνομα, με λογότυπο τη μέλισσα, σύμβολο της εργατικότητας που τον χαρακτήριζε, και της ευγενούς παραγωγικότητας, που ήταν το όραμά του.

Το εργοστάσιο το 1960.
(από το melissa.gr)

Το εργοστάσιο εκσυγχρονίστηκε και η διαδικασία παραγωγής αυτοματοποιήθηκε. Ο Αλέξανδρος βρισκόταν καθημερινά στο εργοστάσιο για τον έλεγχο της παραγωγής και την επαφή με το προσωπικό. Ταυτόχρονα επεξεργαζόταν διάφορες ιδέες προώθησης των μακαρονιών Μέλισσα. Μία από αυτές ήταν τα τσίγκινα διαφημιστικά, που χρησίμευαν ως ημερολόγια τοίχου και που διανέμονταν στα μπακάλικα.

Τσίγκινα διαφημιστικά της εταιρείας Μέλισσα, που επάνω τους κολλιόταν κάθε χρόνο το ημερολόγιο με τα 365 φύλλα.
(Από το ΕΛΙΑ και το publishing.gr)

Φρόντιζε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι η επιχείρηση ανήκει και σε αυτούς, καλλιέργησε εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους και δημιούργησε ένα σταθερό, φιλικό και δίκαιο εργασιακό περιβάλλον. Πολλοί από τους σημερινούς εργαζόμενους είναι παιδιά ή εγγόνια των παλιότερων.

Διαφημίσεις με ευχές στις εφημερίδες. Δεκέμβριος 1960 και 1963.

Ο πρόωρος θάνατος του Αλέξανδρου Κίκιζα, το 1965, ήταν μεγάλη απώλεια. Στη δύσκολη περίσταση, τα ηνία της εταιρείας κράτησε, επί μία δεκαετία, η σύζυγός του, Κωνσταντίνα, για να τα παραδώσει κατόπιν στη νεότερη γενιά – στον γιο, που με τη σειρά του τα παρέδωσε στον δικό του γιο και εγγονό του ιδρυτή, Αλέξανδρο.

Η κυλινδρική συσκευασία αντικαταστάθηκε από τη νεότερη.
(Φωτο: από το publishing.gr)

1972. Το λογότυπο της φίρμας άλλαξε.
(από το melissa.gr)

Σήμερα η Μέλισσα (Melissa Kikizas) είναι η πρώτη σε παραγωγή Ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών, έχει διεθνή προβολή και δραστηριότητα, εξάγει σε 35 χώρες, κρίθηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες επιχειρήσεις για να εργάζεται κανείς στην Ελλάδα (Best Work Place in Greece), εξακολουθεί να λειτουργεί με γνώμονα τις αρχές του ιδρυτή της και δηλώνει «Οι εργαζόμενοί μας είναι η δύναμή μας».


• Στον ιστότοπο melissa.gr υπάρχει ένα χρονολόγιο των δραστηριοτήτων της εταιρείας από το 1947 και μετά.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s