Θέρος ψηφιδωτό

Οι ανασκαφές της δεκαετίας του ’30, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έφεραν στο φως το περίτεχνο δάπεδο μιας ρωμαϊκής οικίας του 3ου αι. μ.Χ. Το αποτελούσαν μία σειρά από λίθινα ψηφιδωτά έργα, που απεικόνιζαν τις εποχές του χρόνου, και επίσης τον Ωκεανό και τη Θάλασσα. Τα έργα αποκολλήθηκαν και φυλάχτηκαν. Το «Θέρος» είναι ένα από αυτά και μάλιστα το μόνο που δεν βγήκε ποτέ από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για να εκτεθεί.
Και τώρα εκεί βρίσκεται, αλλά στις 7 Ιουλίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανάρτησε το ψηφιδωτό στην ιστοσελίδα του, ως έκθεμα του μήνα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα έργο που δεν είχαμε δει ποτέ πριν.
Η αίσθηση του καλοκαιριού αποδίδεται με τα φυσικά γήινα χρώματα των ψηφίδων, με τα ώριμα στάχυα και με το πρόσωπο του «Θέρους» που χρυσίζει λουσμένο στον ήλιο. Η ζωντάνια με την οποία έχει αποδοθεί το βλέμμα είναι εντυπωσιακή. Κρίμα που η ανάλυση της φωτογραφίας είναι χαμηλή και δεν βοηθάει να δούμε τις λεπτομέρειες.
Άραγε η μορφή είναι γυναικεία ή αντρική; Το έργο είναι σπασμένο σε διάφορα σημεία, και δεν φαίνεται το στήθος, που τμήμα του αποκαλύπτεται καθώς χαλαρώνει το ένδυμα αφήνοντας γυμνό τον δεξιό ώμο, κι έτσι οι ειδικοί δεν έχουν δώσει απάντηση.

Η φωτογραφία είναι από το σάιτ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s