Πώς θα κοιμόντουσαν οι πατεράδες μας κάτω απ’ τα χιόνια

Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι κάτασπρη. Με το χιόνι να σκεπάζει ακόμα και την Αθήνα, ταιριάζει να διαβάσουμε μια ιστορία του Νασρεντίν χότζα, που μας άφησε ο Στέλιος Μαγιόπουλος.


Ο χειμώνας στο Ακ-Σεχήρ, όπως και σ’ όλη τη Μικρασία, είναι φοβερός. Όλο το οροπέδιο γεμίζει από παχύ, κάτασπρο χιόνι και καμιά φορά παγώνουνε τα νερά στις βρύσες και στις λίμνες. Γι’ αυτό ο μικρασιάτικος κόσμος το χειμώνα έχει βαριά στρωσίδια και σκεπάσματα για να περάσει τα κρύα και τις παγωνιές. Ένα τέτοιο χειμώνα η γυναίκα του Χότζα είπε στον άντρα της:
— Αφέντη, το πάπλωμά μας λιάνισε, κρυώνουμε. Καλά θα έκαμνες ν’ αγόραζες ένα καινούργιο παχύ πάπλωμα να κοιμούμαστε ζεστά.
— Μα, γυναίκα, απάντησε ο Χότζας, για ένα τέτοιο πάπλωμα θέλουμε τόσο μπαμπάκι που πιάνει τόσα χρήματα. Πού να σου βρω εγώ τόσα λεφτά;
Όμως, όταν η γυναίκα έλεγε κάτι, έπρεπε αυτό να γινόταν, άλλη σωτηρία δεν υπήρχε. Κι όταν στο τέλος αποείδε ο Χότζας πως δεν μπορούσε να γλιτώσει απ’ τη γλώσσα της, άρπαξε μια μέρα ένα τσουβάλι κι έτρεξε στο δρόμο. Η γυναίκα του απορημένη τον ρώτησε:
— Χότζα εφέντη, τι θα το κάμεις το τσουβάλι; Πού πας;
— Εσύ δεν ξέρεις, αποκρίθηκε ο Χότζας. Τώρα θα δεις και θα ικανοποιηθείς.
Έπειτα αρχίνησε με τη φούχτα του να γεμίζει το σακί με χιόνι που ήτανε στιβαγμένο στο δρόμο.
— Θεέ μου, Θεέ μου, αρχίνησε να φωνάζει η γυναίκα του. Για τ’ όνομα του Θεού, τι κάμεις εκεί; Φαίνεται πως σου στρίψανε. Το χιόνι ζεσταίνει ποτέ τον άνθρωπο;
— Ζεσταίνει και παραζεσταίνει, γυναίκα, της απάντησε ο Χότζας. Αν δε ζέσταινε, πώς θα κοιμόντουσαν ραχάτικα τόσα χρόνια οι πατεράδες μας κάτωθε απ’ τα χιόνια;


• Η ιστορία είναι από το εξαιρετικό βιβλίο του Στέλιου Μαγιόπουλου Ο Νασρεττίν Χότζας, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 1991.
• «Η πένα του γέφυρα δύο λαών», επιμνημόσυνο άρθρο του Ριζοσπάστη για τον Στέλιο Μαγιόπουλο, που με το έργο του «μας γνώρισε τη λογοτεχνική ψυχή της Τουρκίας».
• Η φωτογραφία του χιονισμένου τουρμπέ του Νασρεντίν χότζα είναι από το βιβλίο Büyük Nasreddin Hoca, που βρήκα στο διαδίκτυο, σε χαμηλή ανάλυση, και την επεξεργάστηκα λίγο για να έρθει στα ίσα της.

Ο Νασρεντίν χότζας και ο αρσίζης Καραογλάν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s