Η Στήλη των Όφεων στον χάρτη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Ο χάρτης της περίκλειστης Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο αρχείο του αρχαιολόγου Adolf Hermann Struck (1877–1911). Ατυχώς κανένα στοιχείο της ταυτότητάς του χάρτη δεν είναι γνωστό. Δεν έχει βρεθεί ούτε το υπόμνημα που επεξηγεί τα αριθμημένα από 1 ώς 80 μνημεία της πόλης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δείχνει τη Θεσσαλονίκη, πριν την οθωμανική κυριαρχία, όπως φανερώνει η απουσία μιναρέδων, η ύπαρξη του Τζερέμπουλου κλπ.
Μπορούμε να εικάσουμε ότι το μνημείο 16, που επιγράφεται Statua, είναι η σημερινή Στήλη των Όφεων. Βρίσκεται επί της Αγίου Δημητρίου, (που ήταν ο πιο σημαντικός δρόμος της πόλης μετά τη Μέση Οδό, δηλαδή την Εγνατία), σε μικρή απόσταση από τη δυτική έξοδο, τη Ληταία Πύλη (2). Ο ευθύς δρόμος, που ξεκινάει από την Πύλη του Γιαλού (7), έχει δεξιά τον Άγιο Μηνά (23) και αριστερά τους Άγιους Αποστόλους (12), σταματάει στην Αγίου Δημητρίου, μπροστά στο άγαλμα. Η θέση του ήταν περίοπτη. Δέσποζε στη συμβολή δύο δρόμων και αιχμαλώτιζε το βλέμμα όσων εισέρχονταν από το λιμάνι και από τη Ληταία Πύλη.

Κρίνοντας από το σχέδιο στον χάρτη, μεταξύ βάθρου και αγάλματος δεν μεσολαβεί κίονας, όπως συνέβαινε με αγάλματα αυτοκρατόρων στη Ρώμη και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό μειώνει σημαντικά το ύψος του μνημείου από τα 15 με 16 μέτρα, που είχαμε αναφέρει στο άρθρο για τη Στήλη των Όφεων, στο μισό περίπου. Το άγαλμα ήταν στραμμένο προς τη Ληταία Πύλη.


Οι δύο λεπτομέρειες του χάρτη προέρχονται από το άρθρο Μια περιήγηση στη Θεσσαλονίκη των Βενετών, το οποίο τον αναλύει εκτενέστατα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s