Η βρύση της οδού Ολυμπιάδος

Υπάρχουν κάποια μνημεία που δείχνουν εξαιρετική αντοχή στον χρόνο και στις αλλαγές, που μας κάνουν να απορούμε άραγε πώς γλίτωσαν. Ένα από αυτά είναι η βρύση που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μπροστά από την πολυκατοικία της οδού Ολυμπιάδος 75, απέναντι σχεδόν στη συμβολή της με την οδό Αμφιλοχίας.
Σε κάποια φάση της ιστορικής διαδρομής της, η βρύση βρέθηκε εντοιχισμένη στην πρόσοψη ενός παλιού σπιτιού. Το σπίτι κατεδαφίστηκε, αλλά η βρύση όχι· αποσπάστηκε και τοποθετήθηκε στο πεζοδρόμιο.

Η βρύση διακρίνεται πίσω από το Βολκς βάγκεν.

Στο ίδιο πεζοδρόμιο βγαίνει στην επιφάνεια ένα τμήμα της υπόγειας σήραγγας, που περνούσε από την οδό Βύζαντος, κατέβαινε στην Ολυμπιάδος, στον Άγιο Δημήτριο, στην Παναγία Χαλκέων και κατέληγε στη θάλασσα.

Ας σημειώσουμε ότι στην Ολυμπιάδος, μεταξύ Αγίας Σοφίας και Θεοτοκοπούλου, υπάρχει ένα περιφραγμένο παρκάκι, που ουσιαστικά καπακώνει μια μεγάλη βυζαντινή κινστέρνα με οχτώ θόλους, που το εσωτερικό της στηρίζεται σε μαρμάρινους κίονες με ιωνικά κιονόκρανα. Η δεξαμενή αποκαλύφθηκε τυχαία στη δεκαετία 1980-1990, έγινε ανασκαφή ενός τμήματος, αλλά το έργο σταμάτησε και δεν συνεχίστηκε ποτέ.
Η πληροφορία είναι από ανάρτηση του Γιάννη Αρτόπουλου.

Η βρύση, με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα, σώζεται με το χρονόγραμμά της, πράγμα σπάνιο, γιατί μετά την απελευθέρωση, ξηλώθηκαν όσα θύμιζαν το τούρκικο παρελθόν. Η λεκάνη της έχει ελληνικά χαράγματα, όπως συνέβαινε με τις περισσότερες κρήνες, που οι λεκάνες τους φτιάχτηκαν από αρχαιοελληνικά ή ρωμαϊκά απομεινάρια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s