Οβομαλτίνη σε κόμικ και κόμικ-στριπ

Έχουμε ξαναμιλήσει για την Οβομαλτίνη, κυρίως γιατί οι (εισαγόμενες) διαφημίσεις της ήταν σε μορφή κόμικς, πράγμα πρωτότυπο για τη δεκαετία του ’30.

1938

Το θέμα είναι ένα ανόρεχτο αγόρι, που συνεχώς χάνει βάρος και δυνάμεις απελπίζοντας τους δικούς του. Όλα αλλάζουν εντυπωσιακά, μόλις δοκιμάζει την Οβομαλτίνη.

Δεν είχα βρει διαφήμιση-κόμικς της Οβομαλτίνης που να πρωταγωνιστεί κορίτσι και είχα αναρωτηθεί αν μόνον τα αγόρια είχαν προβλήματα ή μόνον τα προβλήματα των κανακάρηδων είχαν προτεραιότητα.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες διαφημίσεις αφορούσαν αγόρια, αλλά ανάμεσά τους βρήκα και τη λύση για το πρόβλημα της ανορεξιάς της Μαρίας.

1934

Η Οβομαλτίνη είναι το πρώτο προϊόν που διαφημίστηκε στην Ελλάδα σε μορφή κόμικ. Κατέχει ακόμα μία πρωτιά. Είναι το πρώτο προϊόν που διαφημίστηκε σε μορφή κόμικ-στριπ.

1936

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατακρίνουν τις παλιές διαφημίσεις ότι κάνουν διαχωρισμούς, ότι είναι σεξιστικές, αναχρονιστικές κλπ. Έχουν δίκιο. Βουνό! Οι διαφημίσεις καθρεφτίζουν τις αντιλήψεις της εποχής. Η ισότητα των δύο φύλων δεν περνάει από το μυαλό κανενός και οι ανισότητες ξεκινάνε από την τρυφερή ηλικία.
Στο παραπάνω στριπάκι, εικονογραφικά, το φύλο των παιδιών δεν ξεχωρίζει. Είναι απλώς δύο μωρά. Ο κειμενογράφος, όμως, βρήκε πολύ φυσικό να κλαίει το κορίτσι και όχι το αγόρι, γιατί «οι άντρες δεν κλαίνε». Είναι πολύ φυσικό τα γερά δόντια να τα έχει ο μπέμπης και όχι η μπέμπα, αφού το αρσενικό είναι το ισχυρό φύλο. Και ποιος θα μιλήσει από θέση ισχύος; Το αγόρι, φυσικά. Όχι μόνον ξέρει ποιο είναι το σωστό, αλλά ξέρει και ποιος φταίει για το λάθος. «Φταίει η μαμά σου».


Δείτε ακόμα:
Ακόμα μία Οβομαλτίνη σε κόμικ
Η Οβομαλτίνη είναι κατευναστικό για τους μεγάλους.
Ο Μίμης και η Οβομαλτίνη
Η Οβομαλτίνη είναι τονωτικό για τα παιδιά.
Οβομαλτίνη, τρίτη κι άγγιχτη
Η Οβομαλτίνη είναι τονωτικό για μεγάλους και παιδιά. Το πρώτο σέικερ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s