Οι μαντινάδες και το βιτριόλι

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τις εξελίξεις του δράματος της κοπέλας, που κάποια μαυροντυμένη γυναίκα, με μάσκα, την παραμόνεψε και της έριξε στο πρόσωπο βιτριόλι. Δώδεκα χρόνια πριν, το 2008, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, λόγω της συνδικαλιστικής δράσης της, έπεφτε θύμα επίθεσης με βιτριόλι από άγνωστους, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί ακόμα.
Στις εφημερίδες παλιότερων δεκαετιών βρίσκουμε αρκετές ειδήσεις επίθεσης με βιτριόλι. Οι συνηθέστερες ήταν από γυναίκες που εκδικούνταν τον άπιστο εραστή ή τον βάναυσο σύζυγο, όπως στην περίπτωση της Σωτηρίας Μπέλου. Οι επιθέσεις από γυναίκα σε γυναίκα ή από άντρα σε γυναίκα ήταν σπανιότερες.

Τον Οκτώβριο του 1939 οι εφημερίδες έγραψαν για την άγρια εκδίκηση μιας εγκαταλειφθείσης, που έριξε βιτριόλι στον εγκαταλείψαντα. Αποκαλύφθηκε όμως ότι η υπόθεση είχε και άλλες πτυχές, αφού η κοπέλα, με εγκαύματα στο πρόσωπο, υπέβαλλε μήνυση εναντίον του φίλου της, επειδή της έριξε βιτριόλι, αφού πρώτα την ξυλοκόπησε. Η κίνηση που έκανε για να προστατευτεί, όταν τον είδε να βγάζει το μπουκάλι με το οξύ, είχε σαν αποτέλεσμα το περισσότερο από το καυστικό υγρό να πέσει επάνω του.

Επίθεση από άντρα σε άντρα νομίζω ότι έχει καταγραφεί την τελευταία εικοσαετία και οι λόγοι δεν ήταν ερωτικοί.


Οι μαντινάδες και το βιτριόλι
Σ’ ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, δύο νέοι, η Αναστασία και ο Ηρακλής, ερωτεύτηκαν και τα έφτιαξαν. Αφού ολοκλήρωσαν τις σχέσεις τους, εκείνος δεν έδειχνε καμία διάθεση να πραγματοποιήσει τον γάμο που της είχε υποσχεθεί και στο τέλος την παράτησε. Η Αναστασία υπέβαλλε μήνυση εναντίον του, «την διέφθειρε και την εγκατέλειψε». Το Πλημμελειοδικείο Χανίων καταδίκασε τον Ηρακλή σε επτάμηνη φυλάκιση. Όταν αποφυλακίστηκε και γύρισε στο χωριό, για να εκδικηθεί την Αναστασία, την πείραζε συνεχώς. Σκάρωνε πειραχτικές μαντινάδες, που τις τραγουδούσε περνώντας προκλητικά έξω από το σπίτι της και στις μαζώξεις με τους φίλους του.
Σε κάποια γιορτή, που ήταν μαζεμένο όλο το χωριό και χόρευε και γλεντούσε, ο Ηρακλής με τη λύρα του τραγούδησε μπροστά σε όλους:

«Της Μαρωνιάς ο ποταμός,
βρέχει δε βρέχει, τρέχει,
ήκαμα εγώ το κέφι μου
κι ας σε χαρεί που σ’ έχει».

Η Αναστασία, για την κλειστή κοινωνία του χωριού, που ήθελε τις κοπέλες άνθη αμύριστα, ήταν ντροπιασμένη. Τώρα έγινε και περίγελος.
Το τελευταίο βράδυ, που ο Ηρακλής στάθηκε έξω από τα παράθυρά της και τραγούδησε:

«Επήρα σου το το φιλί,
το κέφι μου έκαμά το»,


η Αναστασία, που καιροφυλακτούσε, βγήκε και του έριξε στο πρόσωπο ένα μπουκάλι βιτριόλι.

Γιατί, άραγε, βιτριόλι; Γιατί όχι μ’ ένα κυνηγετικό μπαμ και κάτω; Προφανώς δεν επιθυμούσε να κόψει το νήμα της ζωής του, αλλά να κάνει τη ζωή του ισόβια καταδίκη, όπως είχε γίνει και η δική της.
Ήταν στιγματισμένη εφ’ όρου ζωής και απόβλητη από μια κοινωνία, που εκείνο που θεωρεί ντροπή για τη γυναίκα το καμαρώνει στον άντρα. Κάτω από το βάρος αυτής της κοινωνικής αδικίας έζησαν πολλές γυναίκες, στο περιθώριο της ζωής, αν δεν έπεσαν σκοτωμένες από το χέρι του πατέρα ή του αδερφού, που ξέπλυνε την τιμή του με το αίμα τους. Αλλά από πάνω να την κάνει περίγελο αυτός ο ίδιος που την έκανε να μην έχει πρόσωπο να βγει στην κοινωνία – σ’ αυτή την κλειστή υποκριτική κοινωνία που καταδικάζει το γυναικείο παραστράτημα, αλλά όχι την ατιμία του άντρα, και γελάει πρόθυμα με τα παθήματα των ανίσχυρων… Είναι μια τραγωδία που οδηγεί στα άκρα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οδήγησε σε μία φρίκη.

«Το πρόσωπόν του σχεδόν ανεφλέγη, αμφότεροι δε οι οφθαλμοί του κατεστράφησαν. Σε κακήν κατάσταση μετεφέρθη την ιδίαν νύκτα εις το Ηράκλειον, εισαχθείς εις οφθαλμολογικήν κλινικήν. Η Αναστασία αργότερον συνελήφθη και απεστάλη εις την Εισαγγελίαν».Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s