Ερμής – ένα ελληνικό σαπούνι ογδόντα χρόνων

Ολοσέλιδη διαφήμιση σε γυναικείο περιοδικό, το καλοκαίρι του 1966.

Πώς έγινε και ο Ερμής έδωσε το όνομά του σε μάρκα σαπουνιού; Τα παιδιά μιας τάξης έδωσαν την απάντηση: «Ο Ερμής πλένεται συνέχεια για να είναι καθαρός, γιατί όλο βγαίνει έξω. Άμα πάμε βόλτα, πλενόμαστε».
Άραγε τι είχαν υπόψη τους οι Ντίκος και Βουτσινάς όταν ίδρυσαν στην Αθήνα τη αρωματική σαπωνοποιία Ερμής το 1924, με σήμα τον Ερμή;

Διαφημιστική αφίσα της αρωματικής σαπωνοποιίας Ερμής, μεταξύ 1930 και 1937. Εδώ συναντάμε, εκτός από το γνωστό σαπούνι Ερμής, τρία ακόμη σαπούνια: ρίγανης, γιασεμιού και καμέλιας. Τα γράμματα στις συσκευασίες είναι στα αγγλικά ή στα γαλλικά, στις δύο είναι καλλιγραφικά και προφανώς απευθύνονται σε γυναικείο κοινό.

Στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του, το σαπούνι Ερμής κέρδισε τρεις διακρίσεις στη Διεθνή Έκθεση Βρυξελλών του 1930, με πρώτη και καλύτερη το χρυσό μετάλλιο. Στη συνέχεια τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937 και με χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1951.

Τα χρυσά μετάλλια αναγράφονται στη συσκευασία.

Διαφήμιση 1963-1964, από το αρχείο του ΕΛΙΑ.

Στη δεκαετία του ’60 ο συνεταιρισμός Ντίκου-Βουτσινά δεν υφίσταται πλέον. Ο Βουτσινάς έχει κρατήσει το σήμα και έχει ιδρύσει ανώνυμη εταιρεία, όπως φαίνεται στη συσκευασία του σάπωνος λουτρού, στην παραπάνω διαφήμιση.

Στις ελληνικές ταινίες υπήρχαν διάφορες γκρίζες διαφημίσεις. Στη σκηνή κάποιας ταινίας ο πρωταγωνιστής μπαίνει σ’ ένα στούντιο για να συναντήσει τον φίλο του (Πέτρο Πανταζή) την ώρα που δουλεύει πάνω στη διαφήμιση της αρωματικής σαπωνοποιίας Ερμής. Στο φόντο της δεξιάς φωτογραφίας είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη. Στο σήμα του σαπουνιού όμως απεικονίζεται ο ψυχοπομπός Ερμής του Μπελβεντέρε.

Διαφημίσεις σε εφημερίδες, το φθινόπωρο του 1964. Το σαπούνι Ερμής κυκλοφορεί σε δύο νέα αρώματα, φαντεζί και εσπερίς. Η συσκευασία παραμένει η ίδια και αλλάζει το χρώμα της σε ροζ και μπλε, ανάλογα με το άρωμα. Το σαπούνι παραμένει λευκό, όπως λέει η διαφήμιση, «επειδή είναι αγνό και δεν περιέχει χρώματα ούτε χημικές ουσίες που βλάπτουν την επιδερμίδα».

Στο διαδίκτυο βρήκα την αγγελία κάποιου που πουλάει μία συσκευασία σαπουνιών Ερμής των 12 τεμαχίων, από μπακάλικο που έκλεισε το 1970, και βεβαιώνει ότι μοσχοβολάνε ακόμα. Στην αγγελία αυτή οφείλονται οι φωτογραφίες του εξωτερικού και του εσωτερικού της συσκευασίας.

Με αλλαγή στο αρχαιοπρεπές λογότυπο και στα χρώματα της συσκευασίας, το σαπούνι Ερμής κυκλοφορεί και σήμερα σε δύο τύπους και φτιάχνεται με την ίδια συνταγή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s