Οι αστικές σημαδούρες της Θεσσαλονίκης

Περπατώντας στα πεζοδρόμια της σύγχρονης Θεσσαλονίκης συμβαίνουν τέσσερα πράγματα:
• σκοντάφτεις σε σημεία που έχουν φουσκώσει από τις ρίζες των δέντρων,

Ανασηκωμένο πεζοδρόμιο στην οδό Ολύμπου.

• κινδυνεύεις να παραπατήσεις πάνω σε μεταλλικά πασαλάκια που ξεφυτρώνουν εκεί που κάποτε υπήρχε περίπτερο,
• μπορεί να πατήσεις πάνω σε εβραϊκή ταφόπλακα που έχει γίνει κράσπεδο ή σκαλοπάτι και

Ταφόπλακα από τα Εβραϊκά Μνήματα έχει γίνει σκαλοπάτι στην Άνω Πόλη, κοντά στη μονή Βλατάδων.
Η φωτογραφία είναι από την ομάδα του fb Άγνωστη Θεσσαλονίκη.

• παρατηρείς μεταλλικά καπάκια χωρίς κάποιο αναγνωρίσιμο σήμα στην επιφάνειά τους.

Μεταλλικό καπάκι στην Τσιμισκή.

Στην αρχή, όπως όλοι, θεωρείς ότι είναι καπάκια που καλύπτουν παροχή νερού, κάποιο ρολόι ή υπόνομο. Μετά πληροφορείσαι ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και τότε έρχεσαι σε επαφή με τον αστικό θρύλο που έχουν δημιουργήσει αυτά τα καπάκια.

Μεταλλικό καπάκι στην Εγνατία.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει τίποτα από κάτω. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ανασηκώσει τέτοιο καπάκι και δεν είδαν παρά χώμα.
Εκείνοι που ασχολούνται με το θέμα, οι περιπλανώμενοι του παράδοξου, ονόμασαν αυτά τα καπάκια αστικές σημαδούρες. Παρατήρησαν πως στην πλειοψηφία τους είναι τοποθετημένα στα πεζοδρόμια μπροστά από συγκεκριμένα κτίρια – αν και τέτοια καπάκια βρίσκονται και σε αυλές σπιτιών, σε ακάλυπτους χώρους ή σε υπόγεια πολυκατοικιών. Ισχυρίζονται ότι ενώνοντας κάποια από αυτά τα καπάκια πάνω στον χάρτη της πόλης σχημάτισαν ισοσκελή τρίγωνα και πεντάλφες. Διατείνονται ότι τα καπάκια χαρτογραφούν ενεργειακά δίκτυα ή το δίκτυο των υπόγειων στοών της πόλης ή άλλα ανεξιχνίαστα.

Το μεταλλικό καπάκι της φωτογραφίας βρίσκεται στην οδό Μπαλταδώρου, αλλά είναι συνηθισμένο και όχι μόνον στη Θεσσαλονίκη.
Το στρογγυλό σήμα έχει μπερδέψει αρκετούς ευφάνταστους, που κοιτάζοντάς το δεν αναγνώρισαν το λογότυπο της Ανώνυμης Ελληνικής Τηλεφωνικής Εταιρίας, αλλά είδαν διαβήτες, μυστικιστικά σύμβολα και άλλα φοβερά. Τα φοβερά που αγνοούν είναι ότι ο ιδρυτής της ΑΕΤΕ ήταν ο διαβόητος Βουλπιώτης, φιλοναζιστής, ευνοούμενος του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και βασικός συντελεστής της ίδρυσης των αλήστου μνήμης Ταγμάτων Ασφαλείας.

Η Θεσσαλονίκη, σε πείσμα της τσιμεντοποίησης, παραμένει μια πόλη γεμάτη ενδιαφέρον και μυστήριο, που αναδύεται από το πλούσιο παρελθόν της. Μπροστά του στέκουν με θαυμασμό οι περιπλανώμενοι του παράδοξου και διάφοροι αλαφροΐσκιωτοι που αντιλαμβάνονται αθέατες παρουσίες σε παλιά άδεια σπίτια, ακούν ιαχές ιπποδρομίου στο κέντρο της πόλης ή βλέπουν απόκρυφους συμβολισμούς σε οτιδήποτε εξάπτει την περιέργεια, αλλά δεν μπορούν να ερμηνεύσουν.
Το μυστήριο που βρίσκεται κάτω από μεταλλικά καπάκια, από τους δρόμους, από τους ναούς, από τους τόνους μπετόν είναι η υπόγεια Θεσσαλονίκη, που δεν είναι καθόλου αστικός μύθος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s