Ο μιναρές της Ροτόντας

Μετά το 1912, η Θεσσαλονίκη ήθελε να απαλλαγεί από οτιδήποτε θύμιζε το μουσουλμανικό παρελθόν της. Έγινε μάλιστα πρόταση να κατεδαφιστεί ο Λευκός Πύργος, γιατί ως γνωστόν τον είχαν φτιάξει οι Τούρκοι. Ήταν το Κανλί Κουλέ ή Πύργος του Αίματος.

Η πρόταση δεν βρήκε έδαφος και ο Λευκός Πύργος έμεινε στη θέση του, αλλά στολίστηκε με το παραμύθι ότι ναι μεν οικοδομήθηκε επί τουρκοκρατίας, όμως τον έχτισαν οι Ενετοί.
Οι παλιοί έλεγαν την παροιμία «Κάλλιο μακελιό στον Τούρκο παρά κρέας στον Βενετσάνο», εννοώντας ότι οι Ενετοί, που συναγωνίζονταν τους Τούρκους σε σκληρότητα, πρόσθεταν σ’ αυτήν και την υποκρισία.

Στην προσπάθειά τους ν’ απαλλαγούν από τα σύμβολα της καταπίεσης, οι Σαλονικιοί προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα χριστιανικά μνημεία.

Εφημερίδα Μακεδονία, 4 Οκτωβρίου 1917

Για παράδειγμα: όταν το Εσκί Σαράι τζαμί ξανάγινε ναός του προφήτη Ηλία και άρχισαν οι εργασίες επαναφοράς, ο τρόπος που γινόταν η απόξεση των μουσουλμανικών κονιαμάτων, προκαλούσε ανεπανόρθωτες βλάβες στις βυζαντινές τοιχογραφίες. Ο καθηγητής Πελεκίδης ζήτησε από τον μητροπολίτη να απαγορευτούν οι εργασίες στους βυζαντινούς ναούς χωρίς τη συμμετοχή της εφορείας αρχαιοτήτων.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, υπουργός συγκοινωνιών επί Βενιζέλου από το 1917 ως το 1922, αντιδρούσε στην κατεδάφιση των μιναρέδων: «είναι εθνικόν κτήμα, έχουν αξία και πρέπει να μένουν σεβαστά». Φωνή βοώντος…

Ο πανύψηλος μιναρές της Ροτόντας (πάνω από 36 μέτρα) κινδύνεψε να κατεδαφιστεί. Σώζεται χάρη στον καθηγητή Πελεκίδη, ο οποίος για να τον γλιτώσει από τις μπουλντόζες, που ήταν έτοιμες να τον γκρεμίσουν, ανέβηκε τα 129 σκαλοπάτια μέχρις επάνω και αρνιόταν να κατέβει. Τελικά υποχώρησαν οι μπουλντόζες.
Σήμερα ο μιναρές σώζεται χωρίς την κορυφή του και χωρίς το τσανάκ, τον εξώστη όπου έβγαινε ο μουεζίνης και καλούσε τους πιστούς σε προσευχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s