Ένα παλιό καφεκούτι

Το καφεκούτι του σπιτιού της γιαγιάς, ηλικίας τουλάχιστον μισού αιώνα.

Ανάμεσα στα πράγματα που βρήκα όταν πήγα να μείνω στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, ήταν ένα παλιό καφεκούτι. Ήταν μεταλλικό και στο καπάκι είχε μια ζωγραφιά του Λευκού Πύργου. Στις πλαϊνές επιφάνειες είχε ένα σχέδιο μετρητού κεντήματος. Το εσωτερικό του χωριζόταν, μ’ ένα μεταλλικό φύλλο, σε δύο θήκες, μία για τον καφέ και μία για τη ζάχαρη.

Ήταν άνευ αξίας και ταλαιπωρημένο από την πολύχρονη καθημερινή χρήση. Όταν ερχόταν η μάνα μου, άρχιζε το συνηθισμένο τροπάριο για το καφεκούτι και για διάφορα άλλα «Τι τις κρατάς τις παλιατζούρες;».
Όσο έπινα τούρκικο καφέ, ναι και όχι η προτίμησή μου, το χρησιμοποιούσα και δεν με πείραζε καθόλου που ήταν παλιατζούρα. Έβλεπα στο καπάκι τη Θεσσαλονίκη κι η μέρα μου ξεκίναγε όμορφα.
Όταν άρχισα να πίνω γαλλικό καφέ, το καφεκούτι παροπλίστηκε σ’ ένα ράφι, και καθώς ήταν άδειο κι ελαφρό, τσουπ!, κάθε λίγο έπεφτε, όπως εκείνο το κουτί στην ταινία «Ο θησαυρός του μακαρίτη».

Η Λουκία (Ξένια Καλογεροπούλου), η Θεώνη (Γεωργία Βασιλειάδου) και το κουτί.

Η Λουκία (Ξένια Καλογεροπούλου), η Θεώνη (Γεωργία Βασιλειάδου) και το κουτί, στην καταπληκτική ταινία «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959)

Ένα ήσυχο βράδυ ακούστηκε από την κουζίνα ο ήχος της πτώσης, οικείος σ’ εμένα, αλλά όχι στους φίλους:
— Τι ήταν αυτό;
— Έπεσε το καφεκούτι.
— Έτσι θα λένε και για μας όταν θα γεράσουμε και θ’ αρχίσουμε να πέφτουμε.
Γελάσαμε τότε σαρκάζοντας τα μελλοντικά γηρατειά μας, αλλά δεν νομίζω ότι στις μέρες της πολιτικής ορθότητας θα κάναμε αυτό το αστείο. Γιατί καφεκούτι χαρακτηρίζεται μια φτηνιάρικη συσκευή που όλο χαλάει (και τότε η λέξη έχει πλάκα), αλλά ως καφεκούτι χλευάζεται ένας πολύ ηλικιωμένος άνθρωπος, και ιδιαίτερα γυναίκα, που έχει εξασθενήσει και παραμορφωθεί από τα γεράματα ή την αρρώστια (και τότε όχι μόνον πλάκα δεν έχει, αλλά είναι ασεβές και κακοποιητικό).

Από το λεξικό του Δημητράκου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s