Αιωνόβιος Κύκνος

κονσερ Κύκνος official βίντεο (2)

Η κονσέρβα, παρ’ όλο που στις αρχές του 20ου αιώνα μετρούσε εκατό χρόνια ζωής, ήταν πανάκριβη, σχεδόν είδος πολυτελείας. Από το 1915, χάρη στην εταιρεία Κύκνος, αρχίζει να γίνεται είδος ευρείας χρήσης και τα λαχανικά, που αλλιώς θα σάπιζαν στα χωράφια, συντηρούνται και συσκευάζονται.
Η εταιρεία Κύκνος είναι η πρώτη ελληνική κονσερβοποιία. Ιδρύθηκε το 1915. Έχει ήδη συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας, παραμένει ελληνική και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικές ντομάτες.

Το 1955 συσκεύαζε σε κονσέρβες 350 τόνους ημερησίως: μπάμιες, φασολάκια, αρακά, μελιτζάνες, αγκινάρες, κουκιά, αμπελόφυλλα, διάφορα φρούτα και μαρμελάδες, ολόκληρες ντομάτες και τον κλασικό ντοματοπελτέ –όλα προϊόντα της αργολικής γης. 

 

 

Ο έτοιμος πελτές διευκόλυνε πολλές νοικοκυρές, που τον Αύγουστο έφτιαχναν σπιτικό πελτέ για τον χειμώνα. Το απόθεμα σπιτικού πελτέ ήταν απαραίτητο στα παλιά νοικοκυριά, γιατί δεν υπήρχαν κηπευτικά εκτός εποχής. Η διαδικασία παρασκευής ήταν μπελαλίδικη και κράταγε μέρες (επιλογή της σωστής ντομάτας, ξεφλούδισμα, ξεσπόριασμα, ζύμωμα, μετρημένο αλάτισμα, στράγγισμα με τουλουπάνι, σίτεμα του πολτού, λιάσιμο, στέγνωμα, και τέλος η αποστείρωση και το γέμισμα των γυάλινων βάζων).

Μια κουταλιά ντοματοπελτέ αλειμμένη σε μια φέτα ψωμί ήταν ένα νόστιμο κολατσιό,  μια που ο σπιτικός πελτές ήταν αλμυρός. Το ντοματόνερο που έβγαινε από το στράγγισμα του πολτού σπάνια πετιόταν· ήταν πολύ νόστιμο, μοσχοβολούσε φρέσκια ντομάτα κι έδινε νοστιμιά σ’ ένα φαγητό, χωρίς να το κάνει κοκκινιστό. Συνήθως όμως δεν απόμενε και πολύ, γιατί η οικογένεια προτιμούσε να το καταναλώσει βουτώντας ψωμί ή παξιμάδι.

κονσερ Κύκνος εργοστάσιο Ναύπλιο 1928
Το εργοστάσιο της εταιρείας Κύκνος στο Ναύπλιο, 1928.

 

 

Το 1928 λειτούργησε στο Ναύπλιο το μεγάλο εργοστάσιο της εταιρείας Κύκνος, που δεν συσκεύαζε απλώς τα λαχανικά, αλλά κατασκεύαζε και τα κουτιά κονσερβών.

Οι ταχυσυμπυκνωτές ντομάτας απογείωσαν την παραγωγή.

κονσερ Κύκνος official βίντεο (12)
Ταχυσυμπυκνωτές στο εργοστάσιο του Ναυπλίου, 1955.

Στη δεκαετία του 1950 το εργοστάσιο ανανεώθηκε με νέα κτίρια.

κονσερ Αργολική
Το 1960 η εταιρεία Κύκνος αγόρασε το εργοστάσιο της εταιρείας Αργολική, που λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας.

Το 1963 ίδρυσε εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του νομού Ηλείας, όπου το κλίμα, το έδαφος και το υπέδαφος του κάμπου της Ηλείας δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ντομάτας.
Το 1965 έβγαλε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τη σάλτσα κέτσαπ. Το κέτσαπ φτιάχνεται με αναλογία δύο κουταλιές πελτές, μία κουταλιά ξίδι και μία ζάχαρη. Μία από τις σύγχρονες καινοτομίες της Κύκνος είναι η χρήση στέβιας στο συσκευασμένο κέτσαπ.
Το 1990 έβγαλε στην αγορά προϊόντα ντομάτας σε χάρτινη συσκευασία και το 2005 έβγαλε τον κλασικό ντοματοπελτέ σε μικρή χάρτινη συσκευασία για μία χρήση.
Σήμερα όλη η δραστηριότητά της έχει μεταφερθεί στο εργοστάσιο στα Σαβάλια κι έτσι καταφέρνει ο μέγιστος χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή έως το τελικό προϊόν να μην ξεπερνά τις έξι ώρες.

 

Οι φωτογραφίες, εκτός από την τελευταία, προέρχονται από την ιστοσελίδα της εταιρείας Κύκνος απ’ όπου άντλησα και διάφορες πληροφορίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s