Μεγάλη Παρασκευή

Τη νύχτα, μετά την ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης, κοπέλες και νέοι στολίζουν τον Επιτάφιο. Ο Επιτάφιος, ακόμα και στις πιο φτωχές ενορίες, είναι ένα θαυμάσιο έργο τέχνης και ευλάβειας, που θα κρατήσει 24 ώρες. Μετά το υποβλητικό πένθιμο χτύπημα της καμπάνας, την κατανυκτική ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και τον σπαραγμό του επιτάφιου θρήνου, είναι ν’ απορεί κανείς πού βρισκόταν αυτή η μανία με την οποία το εκκλησίασμα τραβολογάει και ξηλώνει τον στολισμό, για να πάρει σπίτι του ευλογία, αφήνοντας πίσω του έναν γυμνό Επιτάφιο και τσαλαπατημένα λουλούδια στο δάπεδο του ναού.


Ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης
Ταπεινές γυναικείες μορφές μέσα σε εκκλησίες με φθαρμένες αγιογραφίες, καθαρά πρόσωπα με αγνή πίστη υπήρξαν πηγή έμπνευσης και αγαπημένα ελληνικά θέματα του οριενταλιστή ζωγράφου Θεόδωρου Ράλλη. Ήταν γνωστός με το γαλλικό του όνομα Théodore Jacques Rallis και υπέγραφε τα έργα του ως Ralli.
Κωνσταντινουπολίτης με χιώτικες ρίζες, σπούδασε στην εμπορική σχολή της Χάλκης και αργότερα εγκατέλειψε την Αγγλία και τη θέση του στην οικογενειακή εμπορική επιχείρηση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει ζωγράφος. Εγκαταστάθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στο Παρίσι. Ταξίδεψε στην Ελλάδα και στην Ανατολή και διατηρούσε για χρόνια δεύτερο ατελιέ στο Κάιρο.
Με τη διαθήκη του άφησε στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών όλα τα έργα με ελληνικά θέματα που υπήρχαν στο εργαστήριό του την περίοδο του θανάτου του. 

 

Πληροφορίες για τον ζωγράφο και έργα του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s