Η πλατεία με τα πολλά ονόματα

Η πλατεία Λουδοβίκου, που εικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία, είναι η σημερινή πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως. Περικλείεται από τις οδούς Αιόλου, Κρατίνου, Αθηνάς και Ευπόλιδος.
Ο Σταμάτης Κλεάνθης και ο Εδουάρδος Σάουμπερτ στο πολεοδομικό σχέδιό τους είχαν προτείνει μια μεγάλη πλατεία, τον Κήπο του Λαού, που θ’ άρχιζε από την Ομόνοια και θα έφτανε μέχρι την Ευριπίδου· θα είχε κτίρια με στοές, με καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στον όροφο και ελεύθερο χώρο με πολύ πράσινο και σιντριβάνια. Όπως όλοι ξέρουμε, το σχέδιό τους δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Κατέφθασε ο Κλέντσε, που το άλλαξε προς όφελος της συνεχούς δόμησης και κατάργησε μεγάλο μέρος των ελεύθερων χώρων. Και πάλι, όμως, άφηνε άφθονο ελεύθερο χώρο και ορατά τα ρέματα της περιοχής, που βρίσκονταν μεταξύ του σημερινού Δημαρχείου και της Εθνικής Τράπεζας. Ένα βασιλικό διάταγμα του 1851 κουτσούρεψε ακόμα περισσότερο την έκταση, στο 1/5 της προβλεπόμενης από το σχέδιο. Το Δημοτικό Θέατρο κατέλαβε ένα ακόμα τμήμα της.
Τελικά, ο Κήπος του Λαού πήρε διαστάσεις απλής πλατείας, η οποία κατασκευάστηκε από το Δήμο Αθηναίων, επί δημαρχίας Σκούφου, γύρω στο 1860. Η περιοχή οικοδομήθηκε ταχύτατα.

Η περιοχή, παλιά, λεγόταν «Στα Κανόνια» ή «Πλατεία Γυμνασίων», λόγω του στρατώνα του Πυροβολικού με τα δώδεκα κανόνια που υπήρχε και των στρατιωτικών ασκήσεων που εκτελούσαν εκεί οι φουστανελοφόροι φαντάροι. Ονομάστηκε πλατεία Λουδοβίκου, προς τιμήν του μπαμπά του Όθωνα.
Το 1870, όταν άρχισε να χτίζεται το Δημοτικό Θέατρο, ονομάστηκε πλατεία Νέου Θεάτρου και όταν ολοκληρώθηκε η ανέγερσή του, πλατεία Δημοτικού Θεάτρου.
Λόγω των σημαντικών κτιρίων της ονομαζόταν επίσης πλατεία Ταχυδρομείου (στο κτίριο Μελά στεγαζόταν για εφτά δεκαετίες το Κεντρικό Ταχυδρομείο), πλατεία Δημαρχείου (λόγω του κτιρίου του Δημαρχείου στην οδό Αθηνάς) και πλατεία Εθνικής Τραπέζης (λόγω του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην Αιόλου).

Απ’ όλα αυτά τα ονόματα, εκείνο που επικράτησε, μέχρι την επόμενη μετονομασία της, ήταν πλατεία Λουδοβίκου.

σύλληψη στην πλατεία Λουδοβίκου 1933
Από εφημερίδα του 1933.

Όταν πέθανε ο Κώστας Κοτζιάς, το 1951, η πλατεία Λουδοβίκου μετονομάστηκε σε πλατεία Κοτζιά.
Ποιος ήταν ο Κοτζιάς; Ήταν δικηγόρος, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως αθλητής και ως παράγοντας, ίδρυσε την πρώτη διαφημιστική ελληνική εταιρεία, διατέλεσε δήμαρχος Αθηναίων, υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης επί Μεταξά, υπεύθυνος των Ταγμάτων Εργασίας της ΕΟΝ του Μεταξά, υπήρξε θαυμαστής του φασισμού και υποστηρικτής του ναζισμού, μεταπολεμικά βγήκε βουλευτής και ξανά δήμαρχος, αλλά πέθανε ξαφνικά λίγους μήνες μετά. Με δική του πρωτοβουλία κατεδαφίστηκε το Δημοτικό Θέατρο της πλατείας, η οποία αργότερα πήρε το όνομά του.

Παρ’ όλο που από το 1977 ονομάζεται πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ακόμα και σήμερα αρκετοί Αθηναίοι την αποκαλούν πλατεία Κοτζιά.
Στην δεκαετία του ’80 άρχισαν εργασίες για να φτιαχτεί υπόγειο γκαράζ. Όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθαν στο φως αρχαιότητες – τμήμα του αρχαίου δρόμου από την Αθήνα προς τις Αχαρνές, νεκροταφείο και εργαστήρια. Στο ακάλυπτο τμήμα της ανασκαφής, γωνία Αιόλου και Ευπόλιδος, μπορεί να δει κανείς τμήμα του αρχαίου δρόμου και υπολείμματα από τάφους και εργαστήρια.

αρχαιότητες στην Αιόλου και Ευπόλιδος
Αρχαιότητες στην Αιόλου και Ευπόλιδος. Φωτο από το Google.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s