Ο τελευταίος ανεμόμυλος της Αθήνας

Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι είχε η Αθήνα ανεμόμυλο. Κάπου θ’ άλεθαν το στάρι τους οι Αθηνιώτες. Ο συγκεκριμένος γύριζε και κροτούσε στον λόφο του Αρδηττού, στο Μετς. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ανεμόμυλος αυτός, ο μοναδικός που είχε απομείνει, αφού επέζησε απ’ όσα συγκλόνισαν την πόλη –από τουρκοκρατία, βαυαροκρατία, πολέμους, Κατοχή, Δεκεμβριανά (στις μάχες της Αθήνας έχασε την σκεπή του), αντιπαροχές, εργολάβους, χούντα– κατεδαφίστηκε από τον ιδιοκτήτη του το ειρηνικό, δημοκρατικό και ασφαλές έτος 1986, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των γειτόνων και όσων υποστήριζαν ότι έπρεπε να χαρακτηριστεί διατηρητέος.
Ήταν ο ανεμόμυλος του Γιωργάκη Αργυρίου, που είχε χτιστεί τον 18ο αιώνα και άλεθε μέχρι το 1880. Μέχρι την κατεδάφισή του χρησιμοποιούταν ως κατοικία.

Ανεμόμυλος στο Μετς William J. Stillman 1869 λεπτομ
Λεπτομέρεια της φωτογραφίας του Στίλμαν.

Το επιβλητικό άσπρο κτίριο στο βάθος είναι το κτίριο Βάιλερ. Χτίστηκε το 1834-1836 και στέγασε το βαυαρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το πρώτο νοσοκομείο της Αθήνας. Λειτούργησε έτσι μέχρι το 1918. Αργότερα στέγασε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, επί Βενιζέλου, ήρθε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της στέγασης των δικαστηρίων. Αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί το κτίριο Βάιλερ, ν’ απαλλοτριωθούν τα γύρω οικόπεδα και ν’ ανεγερθεί εκεί το δικαστικό μέγαρο. Ευτυχώς, η απόφαση δεν πραγματοποιήθηκε. Μία ιδέα που προτάθηκε κατόπιν ήταν να στεγαστούν τα δικαστήρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο να μεταφερθεί στο κτίριο Βάιλερ.

Περισσότερα για την περιπέτεια της στέγασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Στα Δεκεμβριανά το κτίριο Βάιλερ έγινε θέατρο σφοδρής μάχης μεταξύ ΕΑΜ και χωροφυλάκων.
Στη δεκαετία του ’80 παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από το 1987 στεγάζει το Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως και την Ένωση Φίλων της Ακροπόλεως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s