Η τυφλή που είδε, η μουγγή που μίλησε, ο χρυσοντυμένος καβαλάρης και ο αόμματος Μαντολάτος που έβλεπε πεντακάθαρα

Τον Οκτώβριο του 1931, παραμονές της γιορτής του αγίου Δημητρίου, συνέβη κάτι καταπληκτικό στην Πελαγία Δεδέογλου, ορφανή προσφυγοπούλα, που δούλευε υπηρέτρια σε μια εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Η Πελαγία σταδιακά έχασε την όρασή της από το δεξιό μάτι και σε λίγο άρχισε το ίδιο πρόβλημα στο αριστερό. Τα αφεντικά της την έστειλαν σε οφθαλμίατρο, ο οποίος σύστησε θεραπεία σε ειδική κλινική. Με τη μεσολάβηση κάποιων καλών ανθρώπων, η Πελαγία πήρε εισιτήριο για να εισαχθεί στην οφθαλμολογική κλινική του Δημοτικού Νοσοκομείου.

Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Το Δημοτικό Νοσοκομείο. Σήμερα λέγεται Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»

Την παραμονή της εισαγωγής της, είδε στον ύπνο της έναν χρυσοντυμένο καβαλάρη, που λουζόταν στο φως, ο οποίος της είπε να πάει πρωί πρωί στο σπίτι του και να προσευχηθεί. Το πρωί της άλλης μέρας, η Πελαγία, αντί να πάει στο νοσοκομείο, πήγε στον Άγιο Δημήτριο, οδηγούμενη από τον μικρό αδερφό της. Μπήκε στο κουβούκλιο, προσευχήθηκε και το θαύμα έγινε. Ανέβλεψε και από τα δύο μάτια!
Εκείνη την ώρα στον ναό βρίσκονταν οι εργάτες που δούλευαν στην αναστήλωση και ο καντηλανάφτης.
«Πάντα στις παραμονές της γιορτής του ο άγιος κάνει το θαύμα του», είπε ο ιερέας του ναού Αγαθάγγελος, μόλις έφτασε και πληροφορήθηκε το γεγονός.

Παρ’ όλο που η Πελαγία, φοβισμένη, έφυγε από τον ναό χωρίς να μιλήσει σε κανέναν, διαδόθηκε ότι κάποια κοπέλα μπήκε με επίδεσμο στα μάτια και βγήκε χωρίς. Αμέσως ο ναός γέμισε πιστούς, κυρίως γυναίκες, που άναβαν κεριά και προσκυνούσαν τη χάρη του αγίου.
Έσπευσε και ο δημοσιογράφος των Μακεδονικών Νέων, που πήρε συνέντευξη από τον καντηλανάφτη (!) : «Πρωί πρωί, πριν ακόμα αρχίσουν να έρχονται πιστοί για να προσκυνήσουν, έφτασε ένα κορίτσι που είχε δεμένο το ένα μάτι του μ’ έναν άσπρο επίδεσμο. Επήρε ένα κεράκι και πήγε μέσα στο κουβούκλιο. Εγώ ήμουν εδώ, στη θύρα της τζαμαρίας. Μετά από λίγο είδα το κορίτσι να βγαίνει, να φεύγει βιαστικό και να βγάζει τον επίδεσμο. Μου έκανε εντύπωση και το παρατήρησα καλά. Θα ήταν ως 20-22 χρόνων, φτωχικά ντυμένο και είχε φουστάνι κόκκινο βαθύ με ασπριδερές βούλες». Ύστερα ο καντηλανάφτης σταυροκοπήθηκε και πρόσθεσε: «Ένα και δύο είναι τα θαύματα του αγίου; Μεγάλη η χάρη του!»


Συμπτωματικά δίπλα στην είδηση για το θαύμα, μία εύθυμη στήλη της εφημερίδας μιλούσε για τον Μαντολάτο, μικροαπατεώνα και μέγα μπέκρο, βιρτουόζο της φλογέρας, αλλά και του μακιγιάζ, με τη βοήθεια του οποίου περνιόταν για αξιολύπητος τυφλός. Ο Μαντολάτος συμφώνησε με τον καταστηματάρχη ενός πολυσύχναστου κέντρου ονόματι Πράσινος Γάιδαρος, να δώσει ρεσιτάλ στο κέντρο και να μοιραστούν τις εισπράξεις. Ο καταστηματάρχης, για ρεκλάμα, νοίκιασε μια άμαξα, έβαλε πάνω τον Μαντολάτο, ο οποίος περνοδιάβαινε τις γειτονιές και προσκαλούσε τον κόσμο στη βραδινή παράσταση. Ο Μαντολάτος γύριζε τα μάτια του ανάποδα ώστε να φαίνεται το ασπράδι τους και συγκινούσε τα «αφελή ελαιοδοχεία», κοινώς λαδικά. Το βράδυ μαζεύτηκε πολύς κόσμος στον Πράσινο Γάιδαρο, οι εισπράξεις πήγαν θαυμάσια, οι ήχοι του Μαντολάτου μάγεψαν το κοινό και κανείς δεν υποψιάστηκε τίποτα, μέχρι τη στιγμή που τελείωσε η συναυλία και ο Μαντολάτος βρέθηκε στον μπουφέ. Από τη λαχτάρα του να πιει, ξεχάστηκε κι έφερε τις κόρες των ματιών του στην κανονική τους θέση, άπλωσε το χέρι και χωρίς να λαθέψει πήρε μια μπουκάλα κρασί κι άρχισε να την κατεβάζει.
— Μωρέ, αυτός έχει τα μάτια του.
— Μωρέ, αυτός μας κοροϊδεύει!
Έφαγε της χρονιάς του, του έσπασαν και τη φλογέρα.


Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο θαύμα της Θεσσαλονίκης.

θαύμα αγίου Δημητρίου 12-10-1931
12 Οκτωβρίου 1931

Ο θόρυβος τράβηξε την προσοχή της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η οποία διέταξε έρευνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Δημοτικό Νοσοκομείο δεν είχε εκδώσει κανένα εισιτήριο στο όνομα της Πελαγίας, ούτε στα βιβλία της αστυνομίας υπήρχε καταγεγραμμένη υπηρέτρια με αυτό το όνομα, οι δε άνθρωποι του ναού δήλωσαν ότι τίποτα το ασυνήθιστο δεν υπέπεσε στην αντίληψή τους. Η Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ότι κανένα θαύμα δεν συνέβη. Τη διάψευση του θαύματος έκανε πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα Μακεδονία. Τα Μακεδονικά Νέα, όμως, πήγαν στο σπίτι της Πελαγίας και στη συνέχεια δημοσίευσαν συνέντευξή της και συντριπτικές λεπτομέρειες (ποιοι ήταν οι εργοδότες της, πού έμεναν, τι αριθμό είχε το εισιτήριό της για το νοσοκομείο και λοιπά και λοιπά).

Η Πελαγία, τρισευτυχισμένη που ξανάβλεπε, είπε ό,τι είχε να πει και δεν έδωσε άλλη συνέντευξη. Τα Μακεδονικά Νέα, όμως, δεν ήταν διατεθειμένα να εγκαταλείψουν ένα τόσο πιασάρικο θέμα. Δημοσίευσαν τη γνώμη του μητροπολίτη Αθηνών Χρυσόστομου «Ο μυροβλήτης άγιος θεωρείται εκ των κατεξοχήν θαυματουργών και είναι εις την εκκλησιαστικήν ιστορίαν μακρά η σειρά των θαυμάτων των αποδιδομένων εις τον πολιούχον άγιον της Θεσσαλονίκης» και συνέχισαν τις απανωτές δημοσιεύσεις περί θαυματουργικών εμφανίσεων του αγίου.

Πώς έδωσε ο άγιος τη λαλιά της σε μία πρόσφυγα που είχε μουγγαθεί;

θαύμα αγίου 13-10-1931 τίτλος
13 Οκτωβρίου 1931

Πώς αποκάλυψε ο άγιος στους εργάτες του ναού σε ποιο σημείο έπρεπε να σκάψουν για να βρουν τον υπόγειο ναό (και πώς εκείνοι έσκαψαν κάνοντας του κεφαλιού τους και τον Σωτηρίου, έφορο αρχαιοτήτων, έξαλλο);

θαύμα αγίου Δημητρίου 15-10-1931
15 Οκτωβρίου 1931

Πώς αποκάλυψε ο άγιος σε μια ευσεβή προσφυγοπούλα, την παραμονή της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917, τη συμφορά που θα χτυπούσε την πόλη;

θαύμα αγίου Δημητρίου 14-10-1931
14 Οκτωβρίου 1931

Αυτό το τελευταίο θαύμα, όπου ένας εντυπωσιακός καβαλάρης εμφανίστηκε στην Κατηφεδένια και της προφήτεψε μία μεγάλη καταστροφή που θα ενέσκηπτε δια χειρός γυναικός, θα το δούμε ξεχωριστά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s