Όταν οι γάμοι γίνονταν στα σπίτια…

Μέχρι τον πόλεμο, στην περιφέρεια και στα αστικά κέντρα, οι γάμοι γίνονταν στα σπίτια. Συγκεντρώνονταν συγγενείς, φίλοι και γείτονες στη σάλα, στον εξώστη και στην αυλή για να παρακολουθήσουν το μυστήριο και να γλεντήσουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο γάμος είχε επεισοδιακή, ακόμα και τραγική κατάληξη, γιατί το δάπεδο του σπιτιού, που δεν ήταν φτιαγμένο να σηκώνει τόσο βάρος, υποχωρούσε. Γαμπρός, νύφη, παπάς, κουμπάρος, συμπεθέρια, συγγενείς και φίλοι παρασύρονταν μαζί με το πάτωμα και την οικοσκευή στο ισόγειο.

γάμος σε σπίτι 1933
1933

Στην περίπτωση της Βέροιας το πάτωμα βούλιαξε κι έπεσε μέσα στον στάβλο. Εκτός από μικροτραυματισμούς και λιποθυμίες δεν συνέβη τίποτα ανεπανόρθωτο. Βέβαια, ένα ακίνητο που χρειάζεται σοβαρές επισκευές, η απώλεια των ζώων του στάβλου, οι τραυματισμοί και η τρομάρα δεν είναι μικρά πράγματα, αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, όπως για παράδειγμα έγινε στη Θεσσαλονίκη, σ’ ένα σπίτι της οδού Μελενίκου. Το πάτωμα υποχώρησε και γκρεμίστηκαν στον κάτω όροφο άνθρωποι κι έπιπλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, έσκασε μια λάμπα πετρελαίου και το σπίτι πήρε φωτιά.

γάμος σε σπίτι 1934
1934

Επικράτησε πανικός, ήρθαν οι τουλουμπατζήδες με τις πυροσβεστικές αντλίες κι έσβησαν τη φωτιά. Οι άνθρωποι στάθηκαν τυχεροί. Οι ζημιές ήταν μόνον υλικές. Ο ανταποκριτής αναφέρει φλεγματικά «Ζημιές από την πυρκαγιά δεν προξενήθηκαν, γιατί όλα είχαν θραυστεί και καταστραφεί κατά την υποχώρηση του δαπέδου».

Στα Κηπιά της Καβάλας, όμως, ο γάμος εξελίχθηκε σε τραγωδία. Στο σπίτι είχε συγκεντρωθεί πλήθος συγχωριανών και καλεσμένων από τα γύρω χωριά. Νωρίς το απόγευμα όλοι οι άντρες βγήκαν στην αυλή, όπως απαιτούσε το έθιμο, κι έμειναν στο σπίτι οι κοπέλες για να στολίσουν τη νύφη. Μετά τον στολισμό, ανέβηκε ο κουμπάρος για να χαιρετίσει. Τον ακολούθησαν όλες οι προσκαλεσμένες γυναίκες και μαζί τους μερικά παιδιά. Απότομα το πάτωμα βούλιαξε. Ταυτόχρονα άρχισε να καταρρέει και η στέγη, που δεν ήταν σκεπασμένη με κεραμίδια, αλλά με λίθινες πλάκες. Οι άντρες που ήταν μαζεμένοι στην αυλή και οι συγχωριανοί που έτρεξαν για να βοηθήσουν ανέσυραν από τα ερείπια νεκρές, ετοιμοθάνατες και τραυματισμένες. Αν δεν ήταν κρεμασμένες αρμαθιές καπνού στην οροφή, το χωριό θα θρηνούσε περισσότερα θύματα.

Επιτέλους και μια είδηση για ένα γάμο όπου όλα πήγαν καλά!

1931 γάμος σε σπίτι
1931

Σε κάποιον άλλο γάμο, εκείνον του Σεραφείμ και της Όλγας από τη Δράμα, που θα δούμε σε λίγο, κανείς δεν κινδύνεψε –ευτυχώς!– αλλά και τίποτα δεν πήγε καλά –και πάλι ευτυχώς, γιατί κάθε εμπόδιο για καλό. Έφτασε ένα πατηματάκι στο πόδι του γαμπρού για να δημιουργηθεί τέτοιο επεισόδιο, που απασχόλησε τις εφημερίδες για μέρες.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s