Τα τσιγάρα Μπάιρον και Ζαπάντι

Παπαστράτος BYRON
1966

Τα Μπάιρον του Παπαστράτου ήταν τσιγάρα με φίλτρο, σε μαλακό πακέτο. Ίσως η εταιρεία Παπαστράτος, που γνώρισε στην Ελλάδα τα καπνά Αγρινίου, θέλησε να τιμήσει τον λόρδο Βύρωνα και την προσφορά του στο μαρτυρικό Μεσολόγγι. Το Μπάιρον πιθανόν είναι το μόνο ελληνικό τσιγάρο που πήρε το όνομά του από κάποια προσωπικότητα και χρησιμοποίησε το πορτρέτο της ως σήμα του.

Συνηθιζόταν από παλιά κάποιες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων να διαφημίζουν έμμεσα τα τσιγάρα που προτιμούσαν, αλλά αυτό γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη τους και –υποθέτω– με την ανάλογη πληρωμή.

Προπολεμικά ο Χρυσαδάκος, που έβγαζε τα τσιγάρα Ζαπάντι (το Ζαπάντι είναι χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, ένα τσιγάρο δρόμος από το Αγρίνιο, που φημιζόταν για τον εκλεκτό καπνό του· σήμερα λέγεται Μεγάλη Χώρα)…

Ζαπάντι 1932
1932

… ο Χρυσαδάκος, λοιπον, είχε χρησιμοποιήσει σκίτσα του Τσαλδάρη και του Βενιζέλου για να διαφημίσει τα ποιοτικά και φτηνά τσιγάρα του. Οι δύο πολιτικοί στο μόνο που συμφωνούσαν και για το οποίο έδωσαν τα χέρια, ήταν η οικονομική τιμή των τσιγάρων Ζαπάντι. Αυτό έγινε το 1933.

 

Τα Ζαπάντι ξανακυκλοφόρησαν ύστερα από τρία χρόνια, το 1936.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s