Ιατρομεσίτες

Ιατρομεσίτες 1937

Κάποια ωραία πρωία του 1937 παρουσιάστηκε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον εισαγγελέα και του ζήτησε να επέμβει, ώστε να μπει τέλος στην παράνομη δράση των ιατρομεσιτών. Ο εισαγγελέας στο παρελθόν είχε ασκήσει ποινικές διώξεις σε κάμποσους απ’ αυτούς τους αετονύχηδες, αλλά το τέρας είχε πολλά κεφάλια.
Περίπου το 80% των άρρωστων από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, που κατέφευγαν στη Θεσσαλονίκη για να βρουν τη γιατρειά τους, έπεφτε στα χέρια αυτών των παράσιτων. Οι ιατρομεσίτες είχαν τα πόστα τους στον σιδηροδρομικό σταθμό και στα πρακτορεία των υπεραστικών λεωφορείων.
Μόλις έφτανε ο άρρωστος, τον τσιμπούσαν, δελεάζοντάς τον με διάφορους τρόπους. Πολλοί ιατρομεσίτες είχαν συνεργάτες σε διάφορες πόλεις και ο άρρωστος έφτανε συστημένος. Ο ιατρομεσίτης τον παραλάμβανε φανερά. Άλλοι πάλι είχαν τοποθετήσει ανθρώπους τους σε διάφορα ξενοδοχεία. Πίσω από τους ιατρομεσίτες λειτουργούσε ένα ολόκληρο κύκλωμα πληροφοριοδοτών.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ένας άρρωστος από την επαρχία, ένιωθε χαμένος στη μεγάλη πόλη και γινόταν εύκολο θύμα. Άλλωστε, η υγεία ανέκαθεν υπήρξε πεδίο κερδοσκοπίας λαμπρό και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις υπήρχαν οι παλιάνθρωποι που θησαύριζαν από την ανάγκη του συνανθρώπου. Ο ιατρομεσίτης διπλάρωνε το θύμα, εκθείαζε τα προσόντα του γιατρού με τον οποίο συνεργαζόταν και, χωρίς να χάσει χρόνο, καλούσε ένα αυτοκίνητο, φόρτωνε τον άρρωστο και τον οδηγούσε στο ιατρείο ή στην κλινική. Ο άρρωστος δεν πλήρωνε τη διαδρομή με το αυτοκίνητο, πράγμα που δημιουργούσε μια επιπρόσθετη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ιατρομεσίτη· είχε πέσει σε καλά χέρια. Ο γιατρός πλήρωνε τον ιατρομεσίτη με το κεφάλι.

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις διαφήμισεις και αγγελίες των εφημερίδων της εποχής, είχαν οι γνωστοποιήσεις κλινικών και γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι αφροδισιολόγοι υπερτερούσαν, γιατί στη δεκαετία του ’30, λόγω της κρίσης, τα αφροδίσια ήταν σε έξαρση. Οι γνωστοποιήσεις απευθύνονταν κυρίως στους επαρχιώτες, που θα κατέφευγαν στη μεγάλη πόλη για να γίνουν καλά. Αυτούς τσιμπούσαν οι ιατρομεσίτες και τους οδηγούσαν σε δικούς τους γιατρούς.

 

 

Όχι συχνά, αλλά συνέβαινε και αυτό. Ο πολυδιπλωματούχος γιατρός έδινε τις συμβουλές του δι’ αλληλογραφίας. Ο επαρχιώτης, που έπασχε από αφροδίσιο μέχρι φυματίωση και δεν μπορούσε να έρθει στην Αθήνα, δεν είχε παρά να γράψει στον γιατρό, εσωκλείοντας  τη «συνήθη λογική αμοιβή».

Κάποιοι ιατρομεσίτες δούλευαν με διαφορετικό τρόπο. Φόρτωναν τον άρρωστο στο αυτοκίνητο και τότε άρχιζε η αναζήτηση του καταλληλότερου γιατρού για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Χωρίς ν’ αφήσουν τον ασθενή να κατέβει, έμπαιναν μόνοι τους στο ιατρείο και παζάρευαν το ποσοστό τους. Η προμήθεια του ιατρομεσίτη ήταν το 30 ή 40 τοις εκατό της αμοιβής του γιατρού. Λιγότερο δεν συνέφερε.
Πολλοί άρρωστοι, που αντί να πάνε χωρίς χρονοτριβή στο νοσοκομείο, περιφέρονταν μέσα την κούρσα, μέχρι που να πετύχει ο ιατρομεσίτης το ποσοστό που τον συνέφερε, χειροτέρεψαν· και κάποιοι πέθαναν.

Προφανώς οι ιατρομεσίτες συνεργάζονταν με συγκεκριμένους γιατρούς, όπως και οι επίορκοι γιατροί είχαν τους δικούς τους ιατρομεσίτες, που τους προμήθευαν πελατεία.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ιατρομεσίτης δεν οδηγούσε τον άρρωστο σε γιατρό, αλλά σε κάποιον εμπειρικό ή μάγο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αμοιβή του ήταν μεγαλύτερη. Τότε άρχιζαν τα ξόρκια, το διάβασμα της σολωμονικής, τα ξεματιάσματα, τα καταπότια και τα βοτάνια. Αποτέλεσμα; Αν το περιστατικό ήταν επείγον, όπως μια κρίση σκωληκοειδίτιδας, ο ασθενής αποχαιρετούσε τον μάταιο τούτο κόσμο. Αν όμως η αρρώστια άφηνε χρονικά περιθώρια, οι ασθενείς, αφού εξαντλούσαν τον κομπόδεμά τους, πουλούσαν και κανένα χωραφάκι για να εξασφαλίσουν χρήματα για την αμφίβολη θεραπεία τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s