Ο Μίμης και η Οβομαλτίνη

Οβομαλτίνη 1937
1937

Ο Μίμης είναι αδύνατος σαν μακαρόνι και η μαμά ανησυχεί. Ο μπαμπάς συμπαραστέκεται, χωρίς ν’ αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία, και είναι ο μόνος που δεν έχει όνομα. Να σου εμφανίζεται η πλούσια θεία Ευτέρπη, με φασαμέν, ρενάρ, αμαξάρα και σοφέρ, τα λέει έξω απ’ τα δόντια για το χάλι του παιδιού και την ανικανότητα των γονιών και αποχωρεί. Γκρινιάρα ξεγκρινιάρα, η θεία έχει δίκιο και η μαμά αποφασίζει να ζητήσει υπεύθυνη γνώμη. Φοράει καπέλο, παλτό με γούνινο γιακά, πηγαίνει στη γιατρίνα και μαθαίνει ότι η Οβομαλτίνη θα κάνει τον Μίμη από μακαρόνι κανελόνι. Ο Μίμης παίρνει βάρος και η θεία Ευτέρπη δεν πιστεύει στα μάτια της.


Με την ευκαιρία, ας ανοίξω μια παρένθεση για να πω ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’30. Δεν έχει μεγαλώσει μόνον η απόσταση ανάμεσα στην αστική τάξη και στις κατώτερες· έχει μεγαλώσει και μεταξύ των στρωμάτων της αστικής τάξης. Η παραπάνω διαφήμιση αφορά οικογένεια τύπου Κολωνάκι. Η Ελλάδα ασφυκτιά από την οικονομική κρίση. Οικονομική κρίση σημαίνει χρεοκοπία, πληθωρισμός, κρατική αυθαιρεσία, υπερφορολόγηση, τοκογλυφία, αισχροκέρδεια, ανεργία, φτώχεια, πείνα, συσσίτια, λαϊκά υπνωτήρια. Το βάρος της είναι ασήκωτο για τους εργάτες, τους πρόσφυγες και τους αγρότες. Γι’ αυτούς εχθρός είναι η πείνα και όχι η ανορεξία. Κλείνει η παρένθεση.


Στα περισσότερα παιδιά δεν άρεσε το γάλα, κυρίως λόγω της μυρωδιάς του. Οι μαμάδες έριχναν λίγο κακάο ή καφέ, χωρίς όμως αυτό να βελτιώνει ιδιαίτερα η γεύση του. Η λύση ήρθε εξ Εσπερίας. Η Οβομαλτίνη, καθώς και τα κόμικς που τη διαφήμιζαν, έφτασαν από την Ελβετία. Η Οβομαλτίνη ήταν σκόνη κακάο εμπλουτισμένη με βιταμίνες, αναμειγνυόταν με το γάλα, του έδινε ωραία γεύση και επιπλέον άνοιγε την όρεξη. Πουλιόταν σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία.
Η Οβομαλτίνη άνοιξε τον δρόμο για το σοκολατούχο γάλα στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s