Μαρίκα Καναροπούλου – το Μαρικάκι η Τουρκαλίτσα

Μαρίκα Καναροπούλου

Στο άρθρο για τον Έλατο τον ξακουστό, ανέφερα ότι στο πάλκο του τραγούδησε η Μαρίκα η Τουρκαλίτσα. Κάποιος υποχρεωτικός αναγνώστης με πληροφόρησε ότι πρόκειται για τη Μαρίκα Καναροπούλου. Μου έστειλε μάλιστα και τον σχετικό σύνδεσμο του ρεμπέτικου φόρουμ. Εκεί είδα ότι πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της. Κι ακόμα πως κάποιος μεγάλος θαυμαστής της φωνής της αναζητά πληροφορίες – ένας παλιός γνώριμος, όχι μόνον δικός μου, αλλά και πολλών από μας, από τις εκπομπές του στην τηλεόραση. Ο Κώστας Λαδόπουλος.

Όταν οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και η παραμικρή πληροφορία είναι πολύτιμη. Από τα αποκόμματα εφημερίδων που έχω συγκεντρώσει, προκύπτει ότι το Μαρικάκι τραγουδούσε στον Έλατο την περίοδο 1939-1940. Μάλιστα, έκανε έναρξη στις 20 Νοεμβρίου 1939.

Έλατος 19 Νοε 1939
19 Νοεμβρίου 1939

Έλατος Δεκ 1939 β
Δεκέμβριος 1939. Η ορχήστρα του Έλατου αποτελείται από δύο κλαρίνα, σαντούρι, κιθάρες και βιολί.
Έλατος Γεν 1940
Ιανουάριος 1940

Τα λίγα που ξέρουμε για τη ζωή της Μαρίκας είναι ότι γεννήθηκε το 1914 στην Προύσα. Λόγω της καταγωγής της την αποκαλούσαν Μαρίκα Μπουρσαλιά και Μαρίκα η Τουρκαλίτσα. Ενδεχομένως το όνομα Καναροπούλου είναι ψευδώνυμο που πήρε η Μαρίκα λόγω της γλυκύτητας της φωνής της ή πρόκειται για ψευδώνυμο ολόκληρης της οικογένειας, που πιθανόν ήταν οικογένεια μουσικών. Η Μαρίκα ήρθε στην Ελλάδα λίγο πριν ή λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τραγουδούσε αμανέδες με μοναδικό τρόπο. Η φωνή της ήταν σχεδόν εφηβική και έδινε έναν τόνο χαμένης αθωότητας. Το 1933 ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι, τη Νέα Μερακλού του Κώστα Τζόβενου. Μέχρι το 1935 ηχογράφησε άλλα δεκαοχτώ τραγούδια. Το 1940 ηχογράφησε το εικοστό τραγούδι της και κατόπιν μετανάστευσε στην Αμερική, όπου δεν έκανε καμία ηχογράφηση. Επέστρεψε στην Ελλάδα, άγνωστο πότε. Πέθανε στην Αθήνα το 1990.
Πηγή

Το περιοδικό Συλλογές δημοσίευσε άρθρο του Ηλία Μπαρούνη που δίνει πληροφορίες και φωτογραφία της Μαρίκας

ΕΔΩ υπάρχει ένας κατάλογος με τα 19 τραγούδια που ηχογράφησε η Μαρίκα Καναροπούλου, όπου μπορείτε και να τ’ ακούσετε. Το εικοστό τραγούδι λείπει· είναι το Κάποτε θα κλάψεις, ηχογράφηση του 1940, το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s