Άρωμα στη Θεσσαλονίκη και στο σαλόνι

Τα τσιγάρα Άρωμα της καπνοβιομηχανίας Κεράνη ήταν τσιγάρα πολυτελείας, ενώ τα αδέρφια τους τα Έθνος ήταν λαϊκό τσιγάρο, από καπνά δεύτερης διαλογής. Ήταν άφιλτρα σε συσκευασία κασετίνας. Για πολλές δεκαετίες στάθηκαν ψηλά στην προτίμηση των καπνιστών.

Κεράνης Άρωμα 1938
1938

Πολλοί καπνιστές είχαν τη συνήθεια ν’ ακουμπάν το τσιγάρο τους στο πακέτο. Άλλοι το στήριζαν στο πακέτο, όπως στη διαφήμιση, και άλλοι το ακουμπούσαν επάνω με την καύτρα προς τα έξω. Και στις δύο περιπτώσεις το πακέτο γέμιζε μικρά καψίματα.
Όταν ο καπνιστής είχε βγάλει τις πλαϊνές λουρίδες του πακέτου, καταλάβαινες ότι τις είχε χρησιμοποιήσει για να καπνίσει άλλα… αρώματα. Δεν ξέρω όμως αν αυτό ήταν συνήθεια του ’30 ή μεταγενέστερη.

Κεράνης Άρωμα 1937
1937

Το Άρωμα κυκλοφορούσε σε μικρό πακέτο των 11 τσιγάρων, σε κανονικό των 22 και σε διπλό κουτί, πολυτελέστατο όπως λέει η διαφήμιση. Οι κανόνες ευγένειας επέβαλλαν να μην καπνίσεις, αν δεν προσφέρεις πρώτα τσιγάρο στον συνομιλητή σου. Στα σπίτια υπήρχαν τσιγάρα για τους επισκέπτες, ιδιαίτερα στις γιορτές. Τοποθετούνταν σε κουτιά ή τσιγαροθήκες με μηχανισμό που έβγαζαν το τσιγάρο με πρωτότυπο τρόπο ή έπαιζαν μουσική. Σε ανάλογη συσκευασία έμπαιναν και τα σπίρτα.

Ο καλλιτέχνης που έφτιαξε τα σκίτσα των δύο παραπάνω διαφημίσεων έχει τοποθετήσει πολύ διακριτικά την υπογραφή του Νι.Κ. Είναι ο ίδιος που έφτιαξε το σκίτσο της διαφήμισης των τσιγάρων Έθνος, που δημοσιεύσαμε πρόσφατα. Είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με τον Άγγελο Σπαχή, με τον οποίον είχαν δημιουργήσει το Ατελιέ Καστανάκη-Σπαχή, ο Νίκος Καστανάκης έχει φιλοτεχνήσει τα σκίτσα και τις χειρογραφές για πολλές διαφημίσεις της καπνοβιομηχανίας Κεράνη στη δεκαετία του ’30.

Κεράνης 1932
1932. Διαφήμιση των τσιγάρων Έθνος και Άρωμα, που φιλοτέχνησε το Ατελιέ Καστανάκη-Σπαχή

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s