Το βοτάνι της αγάπης

Στην οδό Αθηνάς, στην πηγή των αποικιακών και των βοτάνων, βρέθηκε η Λιλίκα Νάκου όταν παρουσίαζε σε μια σειρά άρθρων το βιβλίο ένος Ελβετού βοτανολόγου για μακροβιότητα και υγεία. Ο δόκτορ Ντροζ προλάβαινε, θεράπευε ή ανακούφιζε διάφορες αρρώστιες με γιατρικά από το ανεξάντλητο φαρμακείο της φύσης. Το ίδιο που έκανε ο πάτερ-Γυμνάσιος και διάφοροι πρακτικοί που γνώριζαν εκ πείρας ότι η φύση και όχι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι πηγή ζωής.

Το βοτάνι της αγάπης Νάκου Ακρόπολις 21-12-1939 τίτλος
1939

Ένας έμπορος βοτάνων, που της μίλησε για τα φαρμακευτικά βότανα, της είπε και για το βοτάνι της αγάπης. Στην αρχή η Νάκου νόμιζε ότι ο έμπορος αστειευόταν. Εκείνος όμως της είπε θυμωμένα:
«Τώρα εγώ δεν ξέρω τη δουλειά μου; Χρόνια εργάζομαι στα βότανα. Όλα τα γνωρίζω. Τι τάχα, πρέπει να έχω διπλώματα για να με πιστέψετε; Εγώ χρόνια, δίχως να ’μαι ο δόκτορ Ντροζ, έχω γιατρέψει κόσμο και κοσμάκη! Λοιπόν, σας μιλάω σοβαρά και σας λέω πως υπάρχει το βοτάνι της αγάπης».
Της έδειξε κάτι που έμοιαζε με σβούρα όλο αγκάθια και της είπε ότι λέγεται τέτουλας ή ξελογιάστρα.
«Αυτό είναι μάλιστα που μεταχειρίζονται και οι δήθεν μάγισσες για τα μαγικά τους, να τραβήξουν τον τάδε ή την τάδε άπιστο κοντά τους».

Η Λιλίκα Νάκου ρώτησε τον δόκτορα Ντροζ.  Εκείνος της απάντησε ότι σύσταινε στους ζωολογικούς κήπους να ποτίζουν τους ελέφαντες με τσάι από κανέλα, για διευκόλυνση της αναπαραγωγής, αλλά το βοτάνι της αγάπης, όχι, δεν το γνώριζε.
«Δεν γνώριζε ο άνθρωπος την ξελογιάστρα που κάνει τις πιο παγερές γυναίκες θερμές και τους πιο κρύους νέους σαν τζάκια», γράφει η Νάκου.

Μπορεί να μη γνώριζε την ξελογιάστρα, όμως, σαν βοτανολόγος που ήταν, ασφαλώς θα γνώριζε το Datura stramonium, γιατί το βοτάνι της αγάπης δεν είναι άλλο από την ντατούρα.
Ντατούρα, στραμόνι, βρομόχορτο, μαγιόχορτο, αγριομπάμια, διαολόχορτο, τέτουλας, τάτουλας, ξελογιάστρα, είναι ένα πανάρχαιο φυτό, αφροδισιακό και παραισθησιογόνο, γιατρικό αλλά και δηλητήριο, ιερό και μαγικό στους αρχαίους πολιτισμούς ολόκληρης της γης. Από τα βουντού της Καραϊβικής μέχρι την ιατρική της Κίνας και από τον γεμάτο συμβολισμούς χορό του Σίβα μέχρι τα ήξεις αφήξεις των χρησμών της Πυθίας.

 

«Άμα πιεις το βοτάνι αυτό και μάλιστα το προσφέρεις εσύ στον άλλον, τρελαίνεται ο άλλος από έρωτα», είπε ο έμπορος στη Νάκου.
Ένα τσάι με ντατούρα θολώνει το μάτι, φέρνει ταχυπαλμία, αποπροσανατολισμό, απώλεια μνήμης, χαλαρώνει και αλλάζει την ψυχική διάθεση. Τώρα γιατί να νομίζει κάποιος ότι αρρώστησε από έρωτα; Ίσως φταίει η αφροδισιακή δράση.
Πονηρός ο έμπορος ντατούρας. Πιες εσύ και δώσε και στον άλλον.
— Αυτό, αντί να γιατρεύει τους ανθρώπους, τους αρρωσταίνει από έρωτα; ρώτησε η Λιλίκα Νάκου.
— Ναι, κυρά μου, αλλά πρέπει να το παίρνετε με δόσεις, της είπε γελώντας ο έμπορος, που κάτι θα ήξερε, γιατί η μεγάλη δόση από το βοτάνι της αγάπης μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις για πολλές μέρες, σε μόνιμη παράνοια, στο κέντρο δηλητηριάσεων ή στα κυπαρίσσια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s