Τα τσιγάρα Ε του Καραβασίλη, ο καταπληκτικός σκιτσογράφος και μια σπόντα για το Μουσείο Σκίτσου που δεν έχουμε

Την εποχή που η φωτογραφία δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη, οι διαφημιστικές εταιρείες κατέφευγαν στους σκιτσογράφους. Η εταιρεία Γκρέκα αγαπούσε ιδιαίτερα το σκίτσο και κάποιες καταχωρίσεις της στον τύπο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Οι παρακάτω διαφημίσεις των τσιγάρων Β. Καραβασίλη, που δημοσιεύτηκαν το 1946 στις εφημερίδες, ήταν μια ανάλαφρη νότα μέσα στο μαύρο κλίμα της εποχής των στρατοδικείων, των θανατικών εκτελέσεων, των αποκηρύξεων, της νομιμοφροσύνης, του μίσους και του αίματος.

Ήταν μία σειρά διαφημίσεων που δημοσιεύτηκε από τις 12 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, μία διαφήμιση κάθε μέρα. Η σειρά ξεκινούσε με λίγο μυστήριο. Ο επιστήμονας, η αγρότισσα και ο εργάτης λένε: «Μας ανέθεσαν να σας ετοιμάσουμε κάτι το εξαιρετικό». Τι; Οι αναγνώστες έμαθαν την άλλη μέρα ότι επρόκειτο για τα καινούργια τσιγάρα Ε του Β. Καραβασίλη. Άφιλτρα, βέβαια. Το φίλτρο μπήκε αργότερα στη ζωή των Ελλήνων καπνιστών. Το μικρό πακέτο των 11 τσιγάρων έκανε 700 δραχμές και το κανονικό των 22 τσιγάρων έκανε 1.300 δραχμές.
Σε όλες τις διαφημίσεις της σειράς πρωταγωνιστούσαν αυτοί οι τρεις καλοσχεδιασμένοι και κεφάτοι χαρακτήρες.

Καραβασίλης Εμπρός 12-9-1946
12 Σεπτεμβρίου 1946

Καραβασίλης Εμπρός 13-9-1946
13 Σεπτεμβρίου 1946

Η σειρά τελείωνε έξυπνα με το σκίτσο της αρχής και με την υπόσχεση ότι και μετά την επιτυχία που γνώρισαν, τα τσιγάρα Ε θα διατηρήσουν την ποιότητά τους με κάθε θυσία.

Καραβασίλης Εμπρός 20-9-1946
20 Σεπτεμβρίου 1946

Η σκηνή της δεύτερης καταχώρισης, όπου και οι τρεις χαρακτήρες μαζί στρίβουν ένα τσιγάρο, μου έχει κλέψει την καρδιά με την κίνηση και τη ζωντάνια της. Τα σέβη μου στον σκιτσογράφο! Άλλος ένας που δεν γνωρίζουμε το όνομά του.

Καραβασίλης Εμπρός 13-9-1946 στρίβουν
Αν είχε ολοκληρωθεί εκείνο το περίφημο Μουσείο Σκίτσου, που θα στεγαζόταν στο σπίτι του Τράιμπερ στον Άγιο Παύλο σύνορα με Μεταξουργείο… Αν!
Ναι, ξέρω, το σπίτι του Τράιμπερ στεγάζει κάτι σχετικό με το σκίτσο, και αν ο Ερμής δεν είναι ανάδρομος, έχεις πιθανότητες να μην το βρεις κλειστό, αλλά μουσείο δεν το λες.
Τέτη Σώλου
Αύγουστος 2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s