Εικόνες της Θεσσαλονίκης από τη φοβερή πυρκαγιά του 1917

η πυρκαγιά πίνακας του William T. Wood
Η Θεσσαλονίκη στις φλόγες, πίνακας του William T. Wood

Το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 18 Αυγούστου (με το παλιό ημερολόγιο) ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Την επομένη το βράδυ, στις 19 Αυγούστου, η εξάπλωσή της σταμάτησε, αφού κατέστρεψε κατοικίες, εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές, καφενεία, κινηματογράφους, γραφεία, καταστήματα, βιβλιοθήκες. Ένα μεγάλο μέρος της πανέμορφης Θεσσαλονίκης χάθηκε για πάντα και η μορφή της πόλης άλλαξε.

 


Το άρθρο «Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που άλλαξε τη μορφή της Θεσσαλονίκης» δημοσιεύτηκε πέρσι στη Huffington Post και αναδημοσιεύτηκε με κάποιες διορθώσεις, που πρότειναν φίλοι Σαλονικιοί, ΕΔΩ στο Hellas Special. Σ’ αυτή την ανάρτηση συγκέντρωσα μερικές ακόμα εικόνες από το τραγικό γεγονός.


Ο γάλλος αξιωματικός Dufour de la Tuillerie στο βιβλίο του De Salonique à Constantinople γράφει:
Από καιρό σε καιρό στο απέραντο αυτό καμίνι, εκρηγνύονταν με πάταγο αποθήκες από λάδι, από βενζίνη, από οινόπνευμα, καθώς επίσης και κρυφές αποθήκες με μπαρούτι και δυναμίτιδα, που δεν έλειπαν βέβαια σ’ έναν τόπο ετοιμασμένο για αγώνες και επαναστάσεις. Παρατηρούνταν τεράστιες αναλαμπές, που το ύψος τους έφτανε τα 100 μέτρα. Πελώριες δέσμες από σπίθες αναπηδούσαν από τις στέγες που κατέρρεαν και πολλές φορές η μυτερή κορυφή ενός άσπρου και θελκτικού μιναρέ, περικαλυμμένη από τσίγκο και μολύβι, θερμασμένη ώσπου να πάρει το κόκκινο χρώμα και κατόπιν το άσπρο, έδινε προτού καταρρεύσει, την εικόνα ενός γιγάντιου κηροπήγιου, που φώτιζε σαν μια σκηνογραφία της κόλασης, μια διακόσμηση από κόκκινο χρώμα και καπνούς. Και ο αέρας φυσούσε πάντοτε, ξαπλώνοντας αδιάκοπα τη ζώνη της καταστρεπτικής φωτιάς.

υπερθερμασμένος μιναρές.jpg

Western Salonica burning, early morning 19th August 1917
Νωρίς το πρωί της 19ης Αυγούστου 1917.
Πίνακας του William T. Wood
Πίνακας του William T. Wood.

Μαλαμίδης_πυρκαγιά 3

1917_το ξενοδοχείο Splendid
Το ξενοδοχείο Splendid καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

Η ερήμωση βασιλεύει τώρα εκεί όπου γινόταν μια ζωηρή εμπορική κίνηση, αλλά χωρίς ευσυνειδησία. Αποθήκες των πιο ποικίλων εμπορευμάτων, ωραίες κατοικίες, καταστήματα κάθε είδους, καθώς επίσης εκκλησίες και τζαμιά άφησαν στις θέσεις τους στάχτες και μαυρισμένα συντρίμμια. Ολόκληρος ένας πλούτος, που δεν μεταμορφώθηκε σε αγαθοεργίες προς τους φτωχούς και τους απόκληρους της ζωής και που δεν ήταν παρά ένα μέσο για απόλαυση, διαφθορά και επίσης καταπίεση, είχε εκμηδενιστεί. Ο χρυσός μόσχος που λατρευόταν πολύ εδώ, είχε τσακιστεί. Αλίμονο! Πολλοί μαζεύουν τώρα τα συντρίμμια του για να τον κάνουν να ξαναγεννηθεί.

Πίνακας του William T. Wood

 

τα καμένα.jpg

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s