Το Σταλινγκράντι

 

Το Σταλινγκράντι μας μολογάει,
το Σταλινγκράντι μας μολογεί
ότι λεβέντες ήταν οι Ρώσοι
και ντενεκέδες οι γερμανοί.

Ήμουν πιτσιρίκα όταν άκουσα αυτό το τραγούδι. Μου εντυπώθηκε αμέσως. Δεν ξέρω άλλους στίχους ούτε γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό. Υποθέτω ότι τραγουδιόταν στην κατεχόμενη Ελλάδα μετά την πανωλεθρία του Άξονα στο Στάλινγκραντ, με αναπτερωμένη την ελπίδα ότι οι γερμανοί θα χάσουν τον πόλεμο, αλλά και με μια δόση περηφάνιας επειδή κανένας Έλληνας δεν πολέμησε μαζί τους στο Ανατολικό Μέτωπο.


Η μάχη του Στάλινγκραντ
Το καλοκαίρι του ’42 οι δυνάμεις του Άξονα προέλαυναν ακάθεκτες για να καταλάβουν το Στάλινγκραντ. Στις 23 Αυγούστου η μισή πόλη ισοπεδώθηκε από τη Λουτβάφε και η νίκη του Άξονα φαινόταν σίγουρη. Στους σκληρούς μήνες που ακολούθησαν η πόλη είχε μετατραπεί σε ερείπια και το μεγαλύτερο μέρος της είχε πέσει στα χέρια των γερμανών, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να εξουδετρώσουν την αντίσταση των Σοβιετικών. Ο Κόκκινος Στρατός δεν έκανε «ούτε βήμα πίσω» – ρητή διαταγή του Στάλιν. Υπερασπίστηκε οτιδήποτε μπορούσε να κρατήσει. Κατατρόπωσε τις δυνάμεις του Άξονα και την περίφημη Έκτη Στρατιά καταφέροντας ένα ταπεινωτικό χτύπημα στο Τρίτο Ράιχ. Στις 31 Ιανουαρίου 1943 ο στρατάρχης Πάουλους και οι στρατηγοί παραδόθηκαν στους σοβιετικούς. Στις 2 Φεβρουαρίου ακολούθησαν ενενήντα χιλιάδες στρατιώτες.
Το Στάλινγκραντ ποτίστηκε με τόνους αίμα στρατιωτών και αμάχων. Οι αριθμοί που μετράνε τις απώλειες είναι ασύλληπτοι. Η νίκη των Σοβιετικών είχε αποφασιστική σημασία. Σήμανε την αρχή του τέλους της ναζιστικής κυριαρχίας στην κατεχόμενη Ευρώπη και τη μεταπολεμική ανάδειξη της Σοβιετικής Ένωσης σε υπερδύναμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s