Το Μασαλία με την αιώρα, το Απόλλων και ο Κώστας Κρυστάλλης

Ξενοδοχείο Απόλλων_4α.jpg

Ψάχνοντας ανάμεσα σε διάφορα χαρτιά για κάτι άσχετο, βρήκα καταχωνιασμένη αυτή την καρτ ποστάλ που είχα αγοράσει σε ανύποπτο χρόνο και με ακαθόριστους σκοπούς.
Όπως γράφει απεικονίζει την οδό Πατησίων. Ποιο τμήμα της όμως; Προσπάθησα να θυμηθώ ποιο κτίριο βρίσκεται σε λοξό κάθετο δρόμο κι αφού δεν είναι η οδός Μάρνη ποιος δρόμος είναι; Έβγαλα το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την αρχή της Πατησίων.
Δεδομένου ότι παλιότερα η Πατησίων έφτανε μέχρι τα Χαφτεία, το συμπερασμα ήταν σωστό. Σήμερα το τμήμα από Σταδίου μέχρι Πανεπιστημίου λέγεται Αιόλου. Η Πατησίων αρχίζει από τη γωνία με την Πανεπιστημίου. Αν και το τμήμα της από την Πανεπιστημίου μέχρι την Αγίου Μελετίου επίσημα λέγεται 28ης Οκτωβρίου, χρησιμοποιείται η ονομασία Πατησίων για όλον τον δρόμο.
Δεν αναγνώρισα κανένα κτίριο. Εκείνο με την επιγραφή «Ξενοδοχείον ο Απόλλων» κάτι μου θύμιζε. Είναι το μόνο από τα εικονιζόμενα κτίρια που έχει απομείνει όρθιο.
Σήμερα όποιος περνάει από αυτό το σημείο βλέπει την παρακάτω εικόνα.

Ξενοδοχείο Απόλλων_1.jpg
Φωτογραφία από το Google maps

Βρισκόμαστε στα Χαφτεία. Το κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, ιδιοκτησίας Λύσανδρου Καυταντζόγλου, ανεγέρθηκε το 1880. Εκατό χρόνια αργότερα, το 1980, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Στέγασε το ξενοδοχείο Μασσαλία και αργότερα το ξενοδοχείο Απόλλων.

Ξενοδοχείο Απόλλων (τότε Μασσαλία)_1896.jpg
Η φωτογραφία είναι πριν από το 1894, όταν στο κτίριο στεγαζόταν το ξενοδοχείο Μασσαλία.
%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1-30-3-1893-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb
Καταχώριση του ξενοδοχείου Μασσαλία στις 30 Μαρτίου 1893. Από ανάρτηση της σελίδας του fb «Η Αθήνα μέσα στο χρόνο».

Στα 1893 το ασανσέρ ήταν πράγματι κάτι θαυμαστό, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι οι ανέσεις εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστες ή και… αχρείαστες. Τότε στην Αθήνα μόνο πέντε ή έξι σπίτια είχαν μπανιέρα.
Το ξενοδοχείο Μασσαλία εγκαινίασε τη λειτουργία του καινούργιου μηχανήματος. Ο ανελκυστήρας δεν είχε βρει ακόμα το ελληνικό του όνομα και το αποκαλούσαν αιώρα. Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Μπαϊρακτάρης. Μήπως έκανε και ποδαρικό; Την επόμενη χρονιά πάντως το ξενοδοχείο λεγόταν Απόλλων.

Στο ξενοδοχείο Απόλλων έμεινε από τα μέσα Ιανουαρίου του 1894 για ένα μικρό διάστημα ο Κώστας Κρυστάλλης.

Ο Κρυστάλλης νοίκιαζε ένα ανήλιαγο δωμάτιο σε μια αυλή της οδού Χαριλάου Τρικούπη, που τότε λεγόταν οδός Πινακωτών. Όταν η αρρώστια του χειροτέρεψε, οι φίλοι του τον πήραν με το ζόρι από κει. Του βρήκαν δωμάτιο στο ξενοδοχείο Απόλλων, ώστε να τον βλέπει λίγο ο ήλιος μέχρι να πέσει ο πυρετός και να μπορέσει να φύγει από την Αθήνα (τη σκύλα ξενιτιά). Άφησε βιαστικά το δωμάτιο, χωρίς να πάρει τα πράγματά του και κυρίως όλα τα χειρόγραφά του. Η σπιτονοικοκυρά, σαν κατάλαβε πως η αρρώστια ήταν «χτικιό», πέταξε στη φωτιά όλο το μπαούλο με τα «παλιόχαρτα».

Κάρα στη Σταδίου και ψηλά δέντρα με πυκνές φυλλωσιές στην Αιόλου! Οφείλουμε στον Μπουασονά μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες του τόπου μας. Η συγκεκριμένη τραβήχτηκε τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Το ψηλότερο κτίριο αριστερά είναι το ξενοδοχείο Απόλλων. Έχει ανοίξει το κατάστημα Αδελφοί Λαμπρόπουλοι (στη λευκή τέντα αριστερά διακρίνεται ένα τμήμα της επωνυμίας). Δεξιά είναι το ξενοδοχείο Αττικόν, που παλιότερα λεγόταν Πρίγκιψ Γεώργιος, και από κάτω το φαρμακείο Β. Βασιλειάδου.

Ξενοδοχείο Απόλλων, 1927-1928, από το αρχείο της ΕΡΤ
Το ξενοδοχείο Απόλλων στα 1927-1928. Φωτογραφία από το αρχείο της ΕΡΤ.

Σχολιάστε