Ίον το εύοσμον, ΙΟΝ η εύγευστος

 

Ιον 1961
Ολοσέλιδη διαφήμιση του 1961. Όλα τα προϊόντα της ΙΟΝ σε μενεξεδί φόντο.

Η ΙΟΝ είναι από τις παλιές βιομηχανίες της Ελλάδας, η πρώτη που έβγαλε σοκολάτα αμυγδάλου. Ιδρύθηκε το 1930 και παραμένει ακμαία, ελληνική (ακούς, Παυλίδη;) και εκτός χρηματιστηρίου. Καλές συστάσεις!

Από τις πρώτες διαφημιστικές καταχωρίσεις της ΙΟΝ, 1931

Σοκολάτες και λουλούδια

ΙΟΝ 2 copy
Από τον ιστότοπο της ΙΟΝ

Το 1947 η ΙΟΝ έβγαλε την πρώτη σοκολάτα γάλακτος αμυγδάλου, με το κλαδί της ανθισμένης αμυγδαλιάς στη συσκευασία. Από τότε το ίδιο κλαδί βρίσκεται σε όλες τις συσκευασίες σοκολάτας αμυγδάλου (γάλακτος, υγείας ή υγείας με 72% κακάο). Ταυτίστηκε τόσο που η εικόνα του και μόνο σε παραπέμπει σε σοκολάτα αμυγδάλου.

ΙΟΝ
Από τον ιστότοπο της ΙΟΝ

Το σήμα της ΙΟΝ είναι το ίον το εύοσμον. Μενεξές, βιολέτα, γιούλι ή μανουσάκι, όπως ξέρουμε σε διάφορα μέρη του τόπου μας αυτό το όμορφο και σεμνό λουλούδι με το υπέροχο και δυνατό άρωμα. Χρησιμοποιούνταν παλιά στην αρωματοποιία, την ποτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακευτική και στα γιατροσόφια των λαϊκών θεραπευτών.
Ο μενεξές μισοκρύβεται στη χλόη και παρόλο που ο μίσχος του είναι κάθετος, το λουλούδι γέρνει ελαφρά με ταπεινότητα. Είναι σύμβολο της ζωής που φεύγει, αλλά και της ζωής που ξυπνάει από τη δύναμη της άνοιξης. Ακόμα και στις μέρες μας, όταν ακούσουμε τη μυρωδιά τους και δούμε τους μενεξέδες στα καρότσια των πλανόδιων λουλουδάδων, ξέρουμε ότι η άνοιξη δεν είναι μακριά.
Η Αθήνα ήταν κάποτε το «ιοστεφές άστυ» για τα πανέμορφα δειλινά της που έβαφαν μενεξεδή τον διαυγή αττικό ουρανό. Η ιστορία του μενεξέ είναι πιο παλιά κι από την Αθήνα.
Όλα αυτά κι άλλα πολλά θα πέρασαν από τον νου των ιδρυτών της εταιρείας, όταν της έδωσαν το όνομά της και χάραξαν την αξιοπρεπή, μετρημένη και πετυχημένη πορεία της. Τα ογδόντα έξη χρόνια που πέρασαν από τότε τους έχουν δικαιώσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s