Το εσκαλόπ, το γκρίζο και το μαύρο

ΦΙΞ_Εμπρός 20-03-1954 copy
1954
Φιξ_Εμπρός 17-5-1958 copy
1958

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: κρέας, αυγά και τηγάνισμα με βούτυρο. Ύστερα ζαμπόν, τυρί, ράντισμα με βούτυρο, ψήσιμο όλα μαζί κι έτοιμα τα εσκαλόπ. Γαρνίρισμα με πουρέ (που σημαίνει πατάτα, γάλα, βούτυρο) και σερβίρισμα με παγωμένη μπίρα.

Και ο αρχιμάγειρος Παπίδας πιστεύει ότι επειδή μ’ αυτό το φαγητό θα πιούμε μπίρα Φιξ που μας κάνει καλό, οι θερμίδες και η χοληστερίνη θα μείνουν εντός ορίων ελέγχου.
Παπίδα, σοβαρέψου! Δεν θα χωράμε να περάσουμε από τις πόρτες!

Ωστόσο, βρισκόμαστε στο 1958. Όλα αυτά που χρειαζόταν ο Παπίδας για μία συνταγή, κάποιοι αν τα είχανε (που δεν τα είχανε, αλλά και αν τα είχανε, δεν τα είχανε ποτέ μαζεμένα), θα περνάγανε σαν άρχοντες μια βδομάδα ολόκληρη. Οικογενειακώς.

Γιατί, αν τα είχανε, η Διακυβερνητική Επιτροπή Μεταναστεύσεως θα είχε άλλη απασχόληση και οι κοπέλες δεν θα έφευγαν για να φτιάχνουν ταπέτα και χαλιά στη γερμανία ούτε οι νέοι θα έφευγαν για να φτιάχνουν λεωφορεία και φορτηγά στη Σουηδία ούτε οι εργάτες θα έμπαιναν στο Αιολίς και στο Γένοβα για να πάνε μετανάστες στο άλλο ημισφαίριο, στη Βραζιλία, χωρίς καλά καλά να ξέρουν τι δουλειά θα κάνουν εκεί που πάνε. Και οι πρόσφυγες της Δραπετσώνας θα μένανε σε σπίτια κανονικά κι όχι σε παραπήγματα και θα τρώγανε εσκαλόπ μόσχου κι όχι τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Ξεκίνησα να μιλήσω για γκρίζα διαφήμιση, αλλά παρασύρθηκα και μίλησα για μαύρα χάλια.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s