Ένα εκκλησάκι 1500 ετών χτισμένο γύρω από έναν αρχαίο κίονα. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και αν δεν γνωρίζεις την ύπαρξή του, δεν το προσέχεις.

Άϊ-Γιάννης της Κολώνας.jpg
Φωτογραφία από το βιβλίο της Λίζας Μιχελή.

Στο κέντρο της Αθήνας, στη βουή της οδού Ευριπίδου, περνάει απαρατήρητο το εκκλησάκι του Άϊ-Γιάννη της Κολώνας. Η κολώνα είναι ένας αρχαίος κίονας με κορινθιακό κιονόκρανο. Βρίσκεται μέσα στο ιερό και διαπερνάει τη στέγη. Ουσιαστικά ο μικρός ναός είναι χτισμένος γύρω από τον κίονα –απομεινάρι κάποιου Ασκληπιείου, όπως φανερώνει η πίστη των ανθρώπων που επί αιώνες κατέφευγαν σε αυτό το σημείο για να βρουν τη γιατρειά τους.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος λεγόταν και θερμαστής, γιατί θεράπευε τις θέρμες. Στις εποχές που θέριζαν οι επιδημίες οι παλιοί Αθηναίοι κατέφευγαν στον άγιο, συνδυάζοντας έτσι τη χριστιανική πίστη, την ξεχασμένη γνώση της αρχαίας λατρείας κι ένα μαγικό ξόρκι.
Σύμφωνα με τη δοξασία ο άγιος είχε δέσει όλες τις αρρώστιες με ποικιλόχρωμες κορδέλες –κάθε αρρώστια είχε το δικό της χρώμα– τις παράχωσε κι από πάνω στερέωσε την κολώνα. Ο άρρωστος έτριβε μια κορδέλα με το χρώμα της αρρώστιας του πάνω στην εικόνα του αγίου και ύστερα τη φορούσε για κάμποσες μέρες γύρω από τη μέση του. Τέλος την κολλούσε με κερί στην κολώνα για να του λύσει ο άγιος την αρρώστια.
Ο άγιος δεν έκανε διακρίσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, γι’ αυτό και πολλοί ευλαβείς τούρκοι ζητούσαν τη βοήθειά του.

Άϊ-Γιάννης της Κολώνας_Theodore du Moncel

Άι Γιάννης της κολώνας_n

Άϊ-Γιάννης της Κολώνας 2

Η περιοχή στα παλιά χρόνια λεγόταν Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων. Το σημερινό κτίσμα του ναού χρονολογείται από την τουρκοκρατία. Ωστόσο το εκκλησάκι είναι παλαιοχριστιανικό και λειτουργεί ως χριστιανικός ναός αδιαλείπτως από το 565 μ.Χ.
Τέτη Σώλου
Ιούνιος 2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s