Η ιστορία του χαρτιού υγείας

 

WALDORF

Το Waldorf ήταν πολύ γνωστό χαρτί υγείας σε ρολό στην Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πόσο γνωστό μπορεί να έγινε εν Ελλάδι; Στη δεκαετία του ’60 τα χρωματιστά χαρτιά υγείας αποτελούσαν περιττή πολυτέλεια για το μέσο νοικοκυριό. Εκείνη την εποχή η χώρα ήταν μερικώς υδροδοτημένη και ηλεκτροδοτημένη. Στην επαρχία συχνά η τουαλέτα δεν ήταν παρά ένα ξεχωριστό παράπηγμα έξω από το σπίτι. Κι εκεί δεν υπήρχε χαρτί υγείας, αλλά κομμάτια εφημερίδας περασμένα σε τσιγκελάκι.

toilpaper_7.jpg

Το Waldorf ήταν προϊόν της αμερικάνικης Scott Paper Company, της εταιρείας που εισήγαγε τη χρήση του χαρτιού υγείας σε ρολό. Ήταν το πρώτο χαρτί σε ρολό που κυκλοφόρησε. Ήταν υγιεινό και απαλό. Καμία σχέση με τα φύλλα χαρτιών υγείας που φτιάχνονταν από πολτοποιημένες εφημερίδες και που ήταν σκληρά, ελάχιστα απορροφητικά, είχαν ξένα σώματα και προκαλούσαν προβλήματα.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Οι πρώτοι που κατέφυγαν στο χαρτί για την προσωπική τους υγιεινή ήταν οι Κινέζοι. Στην Κίνα κατασκεύαζαν φύλλα χαρτιού υγείας, απαλά και αρωματισμένα, αλλά μόνο για τις αυτοκρατορικές ανάγκες. Γενικά οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν χαρτί. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν χειρόγραφα. Σώζεται ένα κείμενο του 6ου αιώνα, στο οποίο ένας Κινέζος λόγιος και αξιωματούχος της αυτοκρατορικής αυλής γράφει: «Χαρτιά που πάνω τους είναι γραμμένα παραθέματα και σχόλια από τα πέντε κλασικά βιβλία ή ονόματα σοφών δεν τολμάω να τα χρησιμοποιήσω ως χαρτί υγείας».

Ο δυτικός κόσμος χρησιμοποίησε χαρτί εφημερίδας και περιτυλίγματος για την ατομική υγιεινή του. Χαρτιά «σαν αυτά που βάζουμε στη χρεία», αναφέρει ο Μιχαήλ Χουρμούζης το 1836 στο έργο του «Ο υπάλληλος». Στην Αθήνα του 1890 υπήρχαν πέντε σπίτια όλα κι όλα που διέθεταν ιδιαίτερο δωμάτιο για λουτρό. Κάποιοι άλλοι κατέφευγαν σε ερασιτεχνικές κατασκευές, όπως ο Μιχαήλ Μητσάκης που είχε διαμορφώσει λουτρό στο σπίτι του στην οδό Αλωπεκής κρεμώντας ανάποδα ποτιστήρια. Η Αθήνα, αν και πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδος, ήταν ένα χωριό με χωματόδρομους, ακαθαρσία και ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο. Ορισμένες περιοχές είχαν πάρει τα ονόματά τους από τη ρυπαρότητα που τις χαρακτήριζε. Η περιοχή της σημερινής οδού Βουκουρεστίου ονομαζόταν Χεζοπόταμος, λόγω του ρέματος που περνούσε από κει και που συναντιόταν στην Ακαδημίας με τον Βοϊδοπνίχτη. Η περιοχή ανάμεσα στο Μεταξουργείο και τον Βοτανικό λεγόταν Χεζολίθαρο.
Πηγή

joseph_c_gayettyΗ πρώτη μάρκα χαρτιού υγείας που κυκλοφόρησε στο εμπόριο ήταν του Τζόζεφ Γκάγιετι στη Νέα Υόρκη το 1857. Κατασκευαζόταν από ίνα κάνναβης της Μανίλας (Musa Textilis), ενός φυτού που μοιάζει με μπανάνα και ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες. Διατϊθετο σε συσκευασίες των 300 φύλλων (το ρολό δεν έχει εφευρεθεί ακόμα) που πωλούνταν στην τιμή των 50 σεντς, ως φαρμακευτικό προϊόν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Αυτό ήταν ένα ψέμα του εφευρέτη, για το οποίο λοιδωρήθηκε.
Το ψέμα του Γκάγιετι οφείλεται εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή με δυσκολία αναφέρονταν σε τέτοια ζητήματα. Το προϊόν ήταν πολύ χρήσιμο, αλλά δημιουργούσε αμηχανία. Η φαρμακευτική χρήση καταργούσε τις αναστολές.

gayettysmedicatedpaperadvertisement

Το χαρτί υγείας σε ρολό οφείλεται στην Scott Paper Company. Το ρολό υγείας με διάτρητο χαρτί για την εύκολη αποκοπή των φύλλων εισήγαγε στην Αγγλία ο Γουόλτερ Τζέιμς Άλκοκ το 1879. Το ρολό υγείας και το φλοτέρ στο καζανάκι της τουαλέτας σήμαναν πραγματική επανάσταση στον τομέα της προσωπικής υγιεινής.

1365px-papier_hygic3a9nique_le_troubadour

Η Γαλλία του 1960 χρησιμοποιεί ακόμα χαρτί υγείας σε φύλλα.

Το 1942 κάνει την εμφάνιση του στην Αγγλία το δίφυλλο χαρτί, ενώ παράλληλα αυξανόταν αισθητά η πολυπόθητη απαλότητα.
Από εκεί και πέρα, οι καινοτομίες διαδέχονται η μια την άλλη.
Το 1954 εμφανίζεται το πρώτο χρωματιστό χαρτί υγείας.
Το 1964 κυκλοφορεί στο εμπόριο αρωματισμένο χαρτί τουαλέτας.
Το 1973 γίνεται γκοφρέ. Η σπογγώδης υφή που αποκτά είναι ευχάριστη και χαρίζει μεγαλύτερη απορροφητικότητα.
Πηγή

Αφήνω να φανταστείτε τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από το χαρτί υγείας. Πανιά, κουρέλια, έρια, δέρματα, πέτρες, κοχύλια, φλοιούς και φύλλα. Το καλαμποκόφυλλο ήταν δημοφιλές τόσο για την συγκεκριμένη χρήση όσο και ως τσιγαρόχαρτο. Το συκόφυλλο απέβαινε επικίνδυνο για τον αδαή που αγνοούσε τις οδυνηρές συνέπειες.

Οι ευσεβείς μουσουλμάνοι δεν χρησιμοποιούν χαρτί υγείας. Προτιμούν το πλύσιμο ή, αν δεν υπάρχει νερό, τρεις πέτρες ή το αριστερό τους χέρι, όπως ορίζει το Κοράνι. Πρόσφατα η Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εξέδωσε φετβά βάσει του οποίου επιτρέπεται η χρήση του χαρτιού υγείας για την προσωπική υγιεινή, υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει νερό.
Πηγή

Advertisements